Polisen anmäler Tele2 för slopad datalagring

publicerad 1 maj 2014

Mobil- och internetoperatören Tele2 har blivit anmälda av Rikspolisstyrelsens chefsjurist Eva-Lotta Hedin. Detta då bolaget slutat lagra sina abonnenters dataanvändning efter ett beslut som EU-domstolen tagit.

I början av april beslutade EU-domstolen att ogiltigförklara det hårt kritiserade datalagringsdirektivet som infördes av EU själva. Det fick flera svenska operatörer, bland annat Bahnhof och Tele2, att sluta med datalagringen av datan i mer än

Men beslutet har väckt ont blod hos Rikspolisstyrelsen och deras chefsjurist Eva-Lotta Hedin som anmäler Tele2 till Post- och telestyrelsen (PTS). Hon menar att Tele2 inte ”uppfyller sina förpliktelser”.

Stefan Backman, chefsjurist för Tele2 Sverige, säger i ett pressmeddelande att företaget inte har någonting emot att granskas.

– Vi välkomnar att det nu kommer att ske en formell rättslig prövning av vår legala bedömning. Det rör sig om komplicerade juridiska frågor med omfattande konsekvenser och det är otroligt viktigt att PTS ger oss en tydlig vägledning vad man från myndighetens sida anser gäller.

Datalagningsdirektivet, som röstades igenom av Sveriges riksdag 2012, gjorde att mobil- och dataoperatörer var skyldiga att lagra sina abonnenters datatrafik i ett halvår. Detta möjliggör att staten kan få tillgång till medborgarnas privata information och meddelanden, helt utan att de delgivits brottsmisstanke.

 

 

Läs även:
Inspelat möte avslöjar Säpos metoder
Säpo vill ha automatisk trafikinsamling från operatörer
Polisen kan enklare få privatpersoners datatrafik
Bahnhof satsar på svensk datalagring

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!