Polisen: Amazonsamarbete minskar inte brott

publicerad 21 februari 2020
- av Markus Andersson
Någon större avskräckande effekt verkar inte kamerorna ha.

Det Amazonägda företaget Ring har länge stoltserat med att deras övervakningskameror kan minska kriminaliteten i olika bostadsområden. Polisen är dock inte lika nöjd och menar att kamerorna inte verkar ha någon märkbar avskräckande effekt.

Det är en färsk undersökning som NBC News har gjort där det framkommer att Rings kameror visserligen kan leda till att identifiera brottslingar, men kamerorna verkar samtidigt inte avskräcka människor från att begå brott.

Företaget har i sin marknadsföring hävdat att deras teknik minskat antalet inbrott i ett bostadsområde i Los Angeles med över 50 procent. Det finns dock inga belägg för att det faktiskt är Rings kameror som ligger bakom minskningen.

Sedan 2018 samarbetar företaget med mer än 800 brottsbekämpande enheter genom att erbjuda dessa tillgång till det videomaterial som spelats in av miljontals människors internetanslutna kameror via en app som heter Neighbors.

13 av 40 distrikt som NBC pratat med har dock inte gjort några gripanden överhuvudtaget tack vare Ring, lika många medgav att de gjort minst ett gripande tack vare samarbetet och övriga distrikt kunde inte ge något svar eftersom de inte registrerade gripanden på det sättet.

Ett av de större problemen sägs vara att väldigt få polisdistrikt har någon möjlighet att sitta och gå igenom många timmars videoinspelningar för att leta efter specifika incidenter om det är oklart exakt när dessa inträffat.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!