Piratpartiet anmäler IT-ministern för upphovsrättsbrott

publicerad 9 augusti 2013

Den här veckan firar fildelningssajten The Pirate Bay 10 år. I samband med detta polisanmäler Piratpartiets rättspolitiske talesperson Torbjörn Wester IT-minister Anna-Karin Hatt för brott mot upphovsrättslagen.

anna-karin-hatt
IT-minister Anna-Karin Hatt. Foto: Näringsdepartementet/CC BY 2.0

IT-ministern har vid flera tillfällen postat upphovsrättsskyddade texter och bilder på nätet via sitt Instagramkonto. Det  rör sig om allt från en kopia på en artikel ur Expressen, till upphovsrättsskyddade bilder på filmfodral och en skämtteckning ur serien Kalle & Hobbe.

– När inte ens Sveriges IT-minister följer upphovsrättslagen på nätet kan man knappast förvänta sig att vanliga internetanvändare ska  känna sig manade att följa en så föråldrad lag, konstaterar Wester. Regeringen och riksdagen har gjort det omöjligt att leva ett modernt liv och vara aktiv på nätet, utan att samtidigt vara kriminell.

torbjorn-wester
Piratpartiets rättspolitiska talesperson Torbjörn Wester. Foto: Piratpartiet

En särskild polisenhet har inrättats för att jaga upphovsrättsbrottslingar på nätet, och två specialåklagare i Stockholm har fått i uppdrag att hålla särskild koll på fildelningen. Trots detta fortsätter miljontals svenskar att bryta mot upphovsrätten på nätet, varav en halv miljon riskerar fängelse enligt den praxis som växt fram.

Wester tror dock inte att polisanmälan kommer att leda till någon utredning.

– När det gäller nätbrott är det skillnad på folk och folk. Resursstarka företag och framstående politiker har inte särskilt mycket att
frukta, samtidigt som polisen jagar fildelande ungdomar, avslutar Wester.

Piratpartiet vill avkriminalisera all ickekommersiell delning av kultur och kunskap på nätet, så att intet ont anande nätanvändare
slipper vara brottslingar.

 

Källa: press.piratpartiet.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!