IT/Övervakning

Pine64 lanserar Linux-telefon

Företaget Pine64 lanserar nu en mobiltelefon där användaren själv får bestämma vilket öppet operativsystem denne vill använda sig av.

Modellen heter Pinephone ”Brave Heart Edition” och levereras inte med någon förinstallerad mjukvara. Istället får användaren själv installera en Linux-distribution anpassad för mobiltelefoner via ett SD-kort i telefonens minneskortläsare.
Några operativsystem som finns att välja på är Sailfish OS, Ubuntu Touch och Plasma Mobile, rapporterar Sweclockers. Användarna kommer dock fritt kunna välja bland alla operativsystem som har stöd för den ARM-baserade systemkretsen Pinephone använder.

Telefonen rekommenderas i dagsläger enbart för erfarna användare av Linux och inte för nybörjare, eftersom många av de öppna operativsystem som finns tillgängliga fortfarande är i betastadiet. För närvarande listas telefonen som slutsåld och priset på den är motsvarande 1800 kronor.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!