Panasonic introducerar ny AR-teknik

publicerad 21 februari 2021
- av Sofie Persson

Så kallad Augmented Reality (AR) eller ”förstärkt verklighet” – används av Panasonic i ny teknik för att varna bilförare för cyklister och andra eventuella faror.

Panasonic introducerade sin nya förstärkningsdisplay för Augmented Reality (AR) på Consumer Electronics Show (CES) i januari 2021.

Augmented Reality, eller förstärkt verklighet på svenska, är en teknik som ökar varseblivningen av verkligheten (istället för virtuell verklighet som ersätter den). Detta kan göras med datorgenererade sinnesintryck som ljud, video, grafik eller GPS-data och upplevas genom exempelvis smartphones, head-up display eller kontaktlinser.

Kommer från stridsflygplan

Panasonic använder sig av head-up display, eller förstärkningsdisplay, som kommer från flygplan. Stridspiloter har inte tid att ta blicken från fienden för att titta på instrumenten, så i stället projiceras den viktigaste informationen i synfältet. Detta gör också Panasonics nya teknik. Den varnar för exempelvis annalkande cyklister eller annat som kan distrahera föraren från att ha uppmärksamhet på vägbanan.

AR visar den viktigaste informationen om hastighet, navigation och vald radiokanal i vindrutan så att man slipper ta blicken från vägen.

Panasonics lösning använder artificiell intelligens och en 4K-kamera för att analysera allt som händer i förarens synfält. Den artificiella intelligensen avgör sedan vad föraren behöver vara extra uppmärksam på och projicerar sedan grafik som märker ut eventuella faror och hinder, eller lyfter fram annan viktig information. AR använder sig även av ögonspårningsteknik, så att informationen hamnar i ögonhöjd på föraren. Den avancerade optiken ger utökat synfält (över 10×4 grader) för virtuellt bildavstånd på 10 meter eller mer och kan därför upptäcka till exempel fotgängare lättare.

AI-driven AR-navigeringsteknik upptäcker och ger flerfärgad 3D-navigationsgrafik som anpassar sig till det rörliga fordonets omgivning, den visar information som körmarkörer och GPS-pilar där skarpa kurvor kommer att inträffa och vid plötsliga förändringar som trafikolyckor eller cyklister i vägen Allt i avsikt att hjälpa föraren att hålla fokus på vägen.

Kritik mot förstärkt verklighet

Eftersom tekniken kräver att enheten kontinuerligt spelar in och analyserar, så finns det juridiska betänkligheter, som exempelvis att enheten spelar in i ett område där det råder förbud.

Man är också orolig över individuell integritet då man kan anta att den artificiella intelligensen tar in information om personer den ser, genom till exempel ansiktsigenkänning.

Panasonics nya teknik beräknas vara tillgänglig på marknaden redan om cirka två år.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!