Pakistansk domstol förbjuder TikTok

publicerad 28 mars 2021
- av Markus Andersson

Högsta domstolen i den pakistanska delstaten Khyber Pakhtunkhwa har beslutat att videoapplikationen TikTok ska förbjudas – eftersom den anses vara omoralisk och vulgär.

Domslutet kommer efter att en privatperson dragit TikTok inför domstol och hävdat att plattformen lyfter fram vulgärt och pornografiskt material som är att betrakta som skadligt och destruktivt för den pakistanska ungdomen. Mannen hävdade vidare att appen kommer att leda till öka självmordsfall i landet om den inte stoppas.

I juli förra året skickade den pakistanska myndigheten för telekommunikation ut en varning till TikTok och krävde att ansvariga för appen skulle öka modereringen av obsvent, omoraliskt och vulgärt material, man konstaterade också att detta var den sista varningen TikTok skulle få.


Annonser:


Domstolen i Khyber Pakhtunkhwa menar att företaget sedan dess inte tagit tillräckliga steg för att få bort det oönskade materialet eller modererar appen i tillräckligt hög utsträckning och därför ska den nu förbjudas – åtminstone fram till dess att det påstått omoraliska materialet försvunnit.

Så sent som i oktober förbjuds faktiskt TikTok i hela Pakistan av liknande skäl, men det förbudet varade i bara 10 dagar och drogs tillbaka när företagets ledning lovade att moderera innehållet på det sätt som krävs enligt pakistansk lag.

Nästan 97 procent av Pakistans befolkning är muslimer och landet styrs för närvarande av det islamistiska partiet Pakistan Tehreek-e-Insaf (Pakistans rörelse för frihet) med uttalad målsättning att skapa en islamistisk välfärdsstat i regionen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.