IT/Övervakning

Över halv miljard Facebook-konton läckta

Mer än en halv miljard personlig data från Facebook-konton sprids fritt på hacker-forum. Säkerhetsforskare säger att datan kan användas för att begå bedrägeri. Personlig data från 533 miljoner människor sprids nu fritt på hacker-forum, rapporterar Business Insider. Under lördagen publicerades det fritt på ett lågprofilerat hackerforum och inkluderar telefonnummer, namn, adresser, födelsedagar och mejladresser. Det kommer från 106 olika länder. Det var under 2019 som Facebook hade en sårbarhet i systemet som gjorde att någon kunde komma åt dessa konton. Även om datan är från 2019 så kan den vara användbar för kriminella på nätet. Informationen kan till exempel användas för att låtsas vara någon annan för att sedan begå bedrägeri, säger Alon Gal som är säkerhetsforskaren som upptäckte läckan under helgen. – En databas av den storleken som innehåller privat information som till exempel telefonnummer kan säkert leda till att dåliga aktörer utnyttjar data för att utföra hackningsförsök, säger han till Business Insider. Business Insider tog del av den läckta datan och verifierade att den stämde genom att till exempel testa mejladresser och telefonnummer med konton. De försökte också nå den person som läckt datan genom appen Telegram men fick inget svar.   Sofie Persson sofie.persson@nyadagbladet.se
 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!