Operatörer vill förbjuda Apples integritetsskyddande funktion

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 19 januari 2022
- av Sofie Persson

Apples nya integritetsskyddande funktion, Private Relay, väcker stort missnöje hos de stora operatörerna som menar att den bör förbjudas på EU-nivå.
”Funktionen riskerar att underminera EU:s digitala suveränitet”, skriver man i en ett öppet brev.

Apple har lagt ner mycket tid och resurser på att främja funktioner som är kopplade till användares integritet de senaste åren och under förra året lanserades Private Relay på det spåret. Funktionen krypterar användarens trafik och fungerar nästan som en VPN-tunnel. Apple menar att detta gör det möjligt att i princip surfa helt anonymt där inte ens Apple själva kan se hur trafiken genereras eller vem den tillhör. Funktionen är i beta-stadiet och användare måste själva aktivera den.

Nu har flera större telefonoperatörer visat sitt missnöje med funktionen och menar att den kan få allvarliga konsekvenser långsiktigt, rapporterar Sweclockers.


Annonser:


I ett öppet brev skriver Vodafone, Telefonica, Orange och T-mobile att man förlorar åtkomst till viktig data samt metadata när Private Relay aktiveras på användares mobiler. Telefonoperatörerna menar att funktionen ”riskerar att underminera EU:s digitala suveränitet”, det vill säga att EU riskerar att förlora kontroll över data- och telekommunikation.

Operatörerna anser att det bör finnas ett förbud mot att använda funktionen inom EU.

I Storbritannien och USA har flera operatörer redan blockerat användare från att använda funktionen när de använder ett mobilt nätverk.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.