Nytt avslöjande: Skypesamtal avlyssnas

publicerad 13 augusti 2019
- av Markus Andersson

Läckta dokument, skärmdumpar och ljudfiler visar att konsulter anlitade av Microsoft avlyssnar användares privata Skypesamtal som kan handla om allt från sex till psykiska problem.

Skype skriver förvisso på sin hemsida att företaget kan komma att analysera ljudfiler som användare vill få översatta för att kunna förbättra chattplattformens tjänster, men det står ingenstans att det är faktiska människor som manuellt går igenom ljudfilerna, skriver Vice.

De ljudfiler som Vice kommit över inkluderar konversationer där användare pratar intimt med varandra eller diskuterar personliga problem av olika slag. Det framkommer också att Microsoftkonsulter även lyssnar av röstkommandon som kunder till den digitala assistenten Cortana som utvecklats av Microsoft och finns tillgänglig för alla stora operativsystem till mobiltelefoner.

Nyligen stoppade Apple och Google sitt användande av mänsklig transkribering för sina digitala assistenter Siri och Google Assistent efter en massiv proteststorm då bevis för den här typen av systematisk avlyssning uppdagats.

Det faktum att jag ens kan dela med mig av detta till er visar hur slapphänt man skyddar sin användardata, säger en visselblåsare till Vice.

Ljudklippen som Vice kommit över är i regel korta, någon stans mellan fem och tio sekunder. Enligt källan har betydligt längre klipp också sparats och lyssnats igenom.

– Skype används av människor för att ringa sina älskare, göra jobbintervjuer eller får att återknyta till sin familj i andra länder. Företagen borde vara 100% transparenta angående hur människors konversationer spelas in och hur de används, kommenterar Frederike Kaltheuner från Privacy International.

Han konstaterar vidare att om dina ljudfiler ska recenseras av människor oavsett skäl så bör systemet fråga användaren om denne är okej med detta eller inte eller åtminstone ge dem möjlighet att neka åtgärden.

I ett mejl till Vice så skriver en talesperson för Microsoft att man samlar in röstdata för att förbättra röstbaserade söktjänster och röstkommandon samt översättningstjänster. Han menar vidare att Microsoft strävar efter att vara transparenta och att man får kundernas medgivande till att samla in informationen.

– Jag har hört människor tala in sina fulla adresser i Cortana eller be Cortana att leta fram pornografiska förfrågningar. Även om jag inte vet exakt vad man kan göra med den här informationen så verkar det märkligt att den inte hanteras på ett mer säkert sätt, kommenterar en anonym person som haft i uppdrag att analysera ljudklippen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.