IT/Övervakning

Nytt avslöjande: Skypesamtal avlyssnas

Läckta dokument, skärmdumpar och ljudfiler visar att konsulter anlitade av Microsoft avlyssnar användares privata Skypesamtal som kan handla om allt från sex till psykiska problem.

Skype skriver förvisso på sin hemsida att företaget kan komma att analysera ljudfiler som användare vill få översatta för att kunna förbättra chattplattformens tjänster, men det står ingenstans att det är faktiska människor som manuellt går igenom ljudfilerna, skriver Vice.
De ljudfiler som Vice kommit över inkluderar konversationer där användare pratar intimt med varandra eller diskuterar personliga problem av olika slag. Det framkommer också att Microsoftkonsulter även lyssnar av röstkommandon som kunder till den digitala assistenten Cortana som utvecklats av Microsoft och finns tillgänglig för alla stora operativsystem till mobiltelefoner.

Nyligen stoppade Apple och Google sitt användande av mänsklig transkribering för sina digitala assistenter Siri och Google Assistent efter en massiv proteststorm då bevis för den här typen av systematisk avlyssning uppdagats.

Det faktum att jag ens kan dela med mig av detta till er visar hur slapphänt man skyddar sin användardata, säger en visselblåsare till Vice.

Ljudklippen som Vice kommit över är i regel korta, någon stans mellan fem och tio sekunder. Enligt källan har betydligt längre klipp också sparats och lyssnats igenom.

– Skype används av människor för att ringa sina älskare, göra jobbintervjuer eller får att återknyta till sin familj i andra länder. Företagen borde vara 100% transparenta angående hur människors konversationer spelas in och hur de används, kommenterar Frederike Kaltheuner från Privacy International.

Han konstaterar vidare att om dina ljudfiler ska recenseras av människor oavsett skäl så bör systemet fråga användaren om denne är okej med detta eller inte eller åtminstone ge dem möjlighet att neka åtgärden.

I ett mejl till Vice så skriver en talesperson för Microsoft att man samlar in röstdata för att förbättra röstbaserade söktjänster och röstkommandon samt översättningstjänster. Han menar vidare att Microsoft strävar efter att vara transparenta och att man får kundernas medgivande till att samla in informationen.

– Jag har hört människor tala in sina fulla adresser i Cortana eller be Cortana att leta fram pornografiska förfrågningar. Även om jag inte vet exakt vad man kan göra med den här informationen så verkar det märkligt att den inte hanteras på ett mer säkert sätt, kommenterar en anonym person som haft i uppdrag att analysera ljudklippen.


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!