Nya kravbrev mot svenska fildelare

publicerad 26 oktober 2017
Personen på bilden har inget med artikelns innehåll att göra

Tusentals svenskar som misstänks för fildelning har under hösten fått hem kravbrev från den danska advokatbyrån Njord Law Firm. I brevet krävs mottagarna på pengar av advokatfirman.

Summan som de påstådda fildelarna ska betala är 4 500 kronor. Annars kommer Njord Law Firm att dra de utpekade inför rätta.

– Vi har skickat ut ett par tusen brev, men vi har fått rätt till uppgifter om många fler IP-adresser som vi väntar på att motta från teleoperatörerna. Så det kommer fler, säger Jeppe Brogaard Clausen, advokat på Njord Law Firm, till IDG.se.

Den svenska internetoperatören Bahnhof är kritiska till hotbreven, som man kallar för utpressning. Man är också kritiska till att vissa internetoperatörer lagrar användarnas data en längre tid än nödvändigt.

”Bakgrunden till de nu aktuella utskicken till fildelare har sin bakgrund i den så kallade Ipred-lagen, som orsakade stor debatt när den röstades igenom av Riksdagen för drygt åtta år sedan. Genom ett EU-domslut från slutet av förra året får operatörer inte längre spara data, såvida det inte finns brottsmisstanke. Därför har Bahnhof valt att radera alla loggfiler efter 24 timmar och har därmed inga data att lämna ut”, skriver Bahnhof i ett pressmeddelande.

Kravbreven mot misstänkta fildelare är likt den så kallade Spridningskollen, där flera tusen svenskar under 2015 fick liknande brev hem till sig. Efter massiv kritik lades spridningskollen ner 2016.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.