Nya betalningsmedlet – ditt ansikte

Ett finskt företag har kommit på idén med att använda ansiktsigenkänning som betalningsmedel. Men modellens säkerhet och integritetsvänlighet ifrågasätts av experter.

publicerad 23 juli 2013

I en YouTube-film presenteras Uniqul som någonting revolutionerande. Med en speakerröst i bakgrunden som säger att Uniqul kommer att följa användarna överallt är det inte konstigt att många känner viss skepsis inför betalningssättet.

 Vart de än går kommer jag att känna igen dem, säger speakern och fortsätter med att säga: ”Hej, jag är din nya vän!”

”Finns många luckor”
En som är högst tveksam till om Uniqul kan komma att etablera sig på riktigt är Aftonbladets teknikexpert Peter Pettersson. Han ifrågasätter Uniquls säkerhet.


Annonser:


– Visst, tekniken används, men det finns många luckor. Både kunder och köpmän vill ha hög säkerhet. Jag vill inte betala för någon annans varor, och jag har svårt att tänka mig att handlare vågar ta in det här i butikerna och lita på att de får betalt för sina varor, säger han till tidningen.

Kontanterna fasas ut
Uniqul hävdar i ett pressmeddelande att deras betalmodell snart installeras i Helsningfors. Men i vilken omfattning eller vilka butiker det rör sig om utelämnar man.

Uniquls produkt gör att vi allt fortare närmar oss ett kontantlöst samhälle, även om Uniqul vill rensa bort kreditkorten också.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.