MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 27 februari 2024

tisdag 27 februari 2024

Nya betalningsmedlet – ditt ansikte

Ett finskt företag har kommit på idén med att använda ansiktsigenkänning som betalningsmedel. Men modellens säkerhet och integritetsvänlighet ifrågasätts av experter.

publicerad 23 juli 2013

I en YouTube-film presenteras Uniqul som någonting revolutionerande. Med en speakerröst i bakgrunden som säger att Uniqul kommer att följa användarna överallt är det inte konstigt att många känner viss skepsis inför betalningssättet.

 Vart de än går kommer jag att känna igen dem, säger speakern och fortsätter med att säga: “Hej, jag är din nya vän!”

“Finns många luckor”
En som är högst tveksam till om Uniqul kan komma att etablera sig på riktigt är Aftonbladets teknikexpert Peter Pettersson. Han ifrågasätter Uniquls säkerhet.

– Visst, tekniken används, men det finns många luckor. Både kunder och köpmän vill ha hög säkerhet. Jag vill inte betala för någon annans varor, och jag har svårt att tänka mig att handlare vågar ta in det här i butikerna och lita på att de får betalt för sina varor, säger han till tidningen.

Kontanterna fasas ut
Uniqul hävdar i ett pressmeddelande att deras betalmodell snart installeras i Helsningfors. Men i vilken omfattning eller vilka butiker det rör sig om utelämnar man.

Uniquls produkt gör att vi allt fortare närmar oss ett kontantlöst samhälle, även om Uniqul vill rensa bort kreditkorten också.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend