Ny rapport: Friheten på internet inskränks allt mer

Den amerikanska och fristående organisationen Freedom House har tagit fram en ny rapport för 2013. Den visar vilka länder i världen som har det friaste respektive slutnaste internet, och friheten på internet är på nedgång, enligt rapporten.

publicerad 8 oktober 2013

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


93 840 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Enligt Freedom House-rapporten bidrar nya lagar till att försämra utsikterna för friheten på internet. Bland annat ska antalet arresteringar som sker via sociala medier såsom Facebook ökat kraftigt under det gångna året, rapporterar tidningen The Atlantic.

Facebook utsatt nätverk
Flera länder fokuserar på att hitta juridiska, snarare än tekniska lösningar, på att inskränka yttrandefriheten, menar projektledaren Sanja Kelly.

 Medan blockering och filtrering förblir de vanligaste metoderna för censur i många länder, är regeringarna allt oftare ute efter vem som säger vad på nätet och sedan straffa dem, säger hon i ett pressmeddelande.

– I vissa länder kan man bli arresterad endast genom att posta någonting på Facebook eller gilla en väns myndighetskritiska kommentar.

Island är friast i världen
De länder som ansågs inskränka internetfriheten minst var Island, Estland och Tyskland. Förvånande tog USA en fjärdeplats. Landet har varit uppmärksammat under sommaren efter att NSA-läckan Edward Snowden bekräftat att myndigheterna spionerar på helt vanliga människor och dessutom lämnar ut deras uppgifter till Israel.

Sammanlagt 64 länder ingick i den rapport som gick under namnet Freedom of the Net. 34 av 64 länder sysslade med övervakning som är på gränsen till det tillåtna och skadligt för yttrandefriheten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!