IT/Övervakning

Ny funktion ”skyddar” Twitteranvändare från obekväma debatter

En ny funktion på Twitter gör det möjligt för användare att välja bort oönskade svar och bara interagera med människor som tycker som de själva. Företaget menar att förändringen gjort testanvändarna bekvämare och hävdar att det kommer leda till mer ”meningsfulla samtal”.

Förändringen innebär att en användare i förväg kan bestämma vilka som ska få möjlighet att kommentera dennes inlägg – antingen alla, ens egna följare eller bara utvalda personer som taggats. Funktionen har testats under sommaren och Suzanne Xie som är produktansvarig på Twitter menar att testgruppen är mycket nöjda med den nya funktionen.
På sin hemsida argumenterar Twitter för att dina inlägg är ditt utrymme eller “safe space” och att det därför är viktigt att ge användarna mer kontroll över vem som kan interagera med deras inlägg för att slippa debatter eller svar som de inte vill ha.

De här förändringarna hjälper vissa människor att känna sig tryggare och kan komma att leda till mer meningsfulla konversationer samtidigt som det fortfarande tillåter människor att se olika perspektiv”, hävdar ansvariga för Twitter i ett pressmeddelande.

Vidare menar företaget att förändringen gör det svårare för folk som inte håller med inläggsskaparen att posta ”problematiska kommentarer” och att det även skyddar från spam och missbruk.

Man ser också att människor som tidigare har rapporterat kommentarer de själva ogillar för granskning är tre gånger mer sannolika att använda de nya inställningarna än andra.

Twitter tjänar den offentliga debatten så det är viktigt att människor får möjlighet att se olika perspektiv”, hävdar företaget samtidigt i ett försök att bemöta anklagelser om censur och politisk likriktning.

Även om tilltaget fått en del positiv respons är många samtidigt kritiska och menar att Twitter hjälper till att forma åsiktsbubblor där resultatet istället för debatt riskerar att bli att användare enbart håller monolog för likasinnade och att det blir minskat utrymme för olika idéer och perspektiv.

 

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!