Ny drönare är liten som en insekt

publicerad 24 mars 2021
- av Sofie Persson
Drönaren uppges vara tålig och ihärdig som en insekt.

Forskare har tagit fram en ny slags drönare som är lika liten som en insekt och ska därtill dessutom vara väldigt tålig.

Forskare vid MIT, Harvard University och City University of Hong Kong har tagit fram en ny drönare som är lika liten som en insekt, rapporterar MIT News.

Drönaren har en ny klass av mjukt ställdon som gör att den är väldigt motståndskraftig.


Annonser:


Professor Kevin Yufeng Chen säger att han ville skapa en ny drönare som kan ta sig in i svårare och mindre områden, till skillnad från dagens drönare som är ganska stora och behöver mycket plats för att flyga omkring.

Han säger att det varit många utmaningar men att ett problem var motorn. Eftersom motorer normalt sett förlorar kraft ju mindre de är var de tvungna att leta efter andra alternativ.

Ett annat problem har också varit skörheten. För att om man ska bygga en robot som liknar en insekt måste den tåla lite. En humla står ut med kollisioner varannan sekund. Därför designade Chen en mer motståndskraftig drönare av en tunn gummicylinder som är insvept i tunna nanorör av kol. När ström går genom tuberna dras de samman på ett sätt som gör att drönarens vingar kan få den att flyga.

Chen säger att vingarna slår i 500 slag per sekund.

Du kan slå den samtidigt som den flyger och den återhämtar sig, säger han.

Drönaren väger endast 0,6 gram och förhoppningarna är att den i framtiden ska kunna hjälpa till att pollinera grödor samt att hjälpa till vid räddningsuppdrag.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.