Domstolen anser att direktivet utgör ett synnerligen allvarligt ingrepp i den grundläggande rätten till respekt för privatlivet och skydd för personuppgifter genom att kräva att dessa uppgifter ska lagras och genom att ge behöriga nationella myndigheter tillgång till dessa uppgifter, heter det i ett uttalande från EU-domstolen.
Det var Irlands högsta domstol och Österrikes författningsdomstol som begärde att EU-domstolen skulle granska det hårt kritiserade direktivet. På tisdagen hade domstolen fattat sitt beslut – vilket innebär att datalagringsdirektivet ogiltigförklaras i sin helhet.
Datalagningsdirektivet, som röstades igenom av Sveriges riksdag 2012, gjorde att mobil- och dataoperatörer är skyldiga att lagra sina abonnenters datatrafik i ett halvår. Detta möjliggör att staten kan få tillgång till medborgarnas privata information och meddelanden, helt utan att de delgivits brottsmisstanke.
En av de största svenska operatörerna, Bahnhof, säger att man nu kommer att upphöra med all datalagring i och med att datalagringsdirektivet ogiltigförklarats.
– Vi har hela tiden försökt skydda sekretessen för våra kunder. Det är otroligt glädjande att självaste EU-domstolen nu kommer fram till samma sak som Bahnhof ansett hela tiden, säger vd:n Jon Karlung.
Hur det nu blir med reglerna och lagarna för datalagringen i Sverige är dock oklart.
Läs även:
Inspelat möte avslöjar Säpos metoder
Säpo vill ha automatisk trafikinsamling från operatörer
Polisen kan enklare få privatpersoners datatrafik
Bahnhof satsar på svensk datalagring