Nu raderar Youtube populära videos i tusental – så räddar du dina favoritklipp

publicerad 5 juli 2019
- av Markus Andersson
Jordan Peterson, Steven Crowder och Jesse Peterson hänger alla löst på Youtub trots miljoner följare.

Videotjänsten Youtube började bli populärt i mitten på 00-talet och identifierades tidigt av Google som en viktig onlinetjänst varför de snabbt förvärvade plattformen. Nu utnyttjar Google sin dominans på videoplattformsmarknaden i politiskt syfte och styr med järnhand vilket utbud av tillåtna röster och personligheter som skall få komma till tals via tjänsten. Ta del av NyD:s tips längst ned i artikeln kring hur du kan spara ned ditt favoritklipp innan det försvinner ifrån Youtube.

Den politiska censurivern drog i Sverige igång på allvar när Bonnier-imperiet i början av 2018 började sätta press på Google att obekväm medborgarjournalistik skulle plockas ned ifrån Youtube och Googles sökträffar. Efter veckor av intensiv hetsjakt på bland andra Sverigechefen Anna Wikland gav företaget vika och raderade då bland annat den medborgarjournalistiska kanalen Granskning Sverige ifrån videotjänsten varför Nya Dagbladet konfronterade företagets huvudkontor i Stockholm.

När väl Google och Youtube gett vika för politiska påtryckningar började massanmälningar mot liknande kanaler och andra klipp strömma in vilka ofta visat sig vara orkestrerade av vänsterextrema grupper.

Trenden har varit likartad i USA och andra länder där högljudda vänsterpolitiska intressegrupper fått allt större inflytande över vilka röster som skall få komma till tals via Googles tjänster.

En av huvudorsakerna till Youtubes ursprungliga popularitet var just dess öppenhet och enkelhet för vanliga människor och mindre aktörer att kunna sin röst hörd och genom rekommendationer av nytt material få spridning på videoklipp som inte uppmärksammats av de gamla traditionella mediehusen.

Den organiska och icke kontrollerade spridningen av både roliga och kontroversiella klipp har gjort plattformen till den succé den är idag. Små aktörer med närmast obefintliga resurser har tack vare sin kreativitet kunnat nå en väsentliga större publik än via de gamla mediekanalerna. Många klipp har fått miljoner visningar och hobbyvideosatsningar, inte sällan initierat av bara en eller ett par individer, har kunnat resultera i enorma följarskalor via videotjänsten med möjlighet att tjäna sitt levebröd ifrån kanalen.

Nu skrotas dock den möjligheten på löpande band för personer och aktörer som upplevs misshagliga av antingen Youtube själva eller av högljudda vänsterextrema grupper som driver på massanmälningar mot populära videoklipp på plattformen.

Youtube har själva drivit på utvecklingen i rask takt genom inramningen av misshagliga videos i kategorin ”hat” och utöver att anställa stora staber av personal som granskar och raderar klipp utifrån de nya riktlinjerna också utvecklat avancerade algoritmer som effektivt minskar spridningen på allt material som på något sätt kan uppfattas som politiskt konservativt eller nationalistiskt.

Även om Youtube fått många tittare tack vare roliga och kreativa videoklipp som komponerats av privatpersoner, ibland med material ifrån andra videos, har också upphovsrättsanspråk använts selektivt för att ta ned politiskt laddade videoklipp.

Även tusentals videoklipp ifrån andra världskriget och det tredje riket som innehåller gamla videodokument helt utan något upphovsrättsskydd har raderats.

Rädda dina favoritklipp – imorgon kan det vara för sent!

Opålitligheten ifrån Google och Youtubes ständigt omformulerade luddiga regelverk gör att inget klipp längre går säkert på plattformen. Därför bör du ladda ned alla dina favoritklipp. Detta kan göras med ett par enkla klick. En av de smidigaste tjänsterna är Youtube Video Download som har en lättanvänd nedladdningsfunktion för mp4-formatet. Klistra bara in länken till det Youtube-klipp du önskar att ladda ned och välj ”Download” av önskad videokvalitet (se till att ha en annonsblockerare exempelvis uBlock Origin installerad i din webbläsare när du besöker sajten).

Ett annat verktyg är youtube-dl som fungerar i både Windows, Max och Linux och låter dig ladda ned både videoklipp och hela spellistor och kanaler via en kommandorad. En guide finns här.

Allt material såsom exempelvis politiskt inkorrekt satir, videoklipp ifrån andra världskriget, videor som bygger på korta klipp ifrån andra videos som utnyttjar den faktiska rätt som finns inom den så kallade citaträtten och dylikt kan man själv med fördel ladda upp på andra friare videoplattformar som Bitchute, Brighteon.com och VK.com där man snabbt och enkelt kan skapa gratis konton. Då kan klippen leva kvar på nätet och dessa kan sedan bäddas in i artiklar, på bloggar med mera för ökad spridning.

Passa därför på att säkra unika, kreativa, roliga och kontroversiella videoklipp för framtiden från de mörkerkrafter som vill begränsa din och andra människors rätt att ta del av fri information och kultur på internet!Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.