Nu kan du kameraövervakas när du är på flyget

publicerad 19 augusti 2019
- av Alexander Almqvist

Flygbolag spionerar på sina passagerare genom en kamera i flygplansstolen, rapporterar internationella medier.

Det handlar om det Hong Kong-baserade flygbolaget Cathay Pacific som har bekräftat att passagerarna kameraövervakas under flygningar. Övervakningen sker genom en kamera som vid den mediaskärm som sitter på baksidan av flygplansstolarna.

Avslöjandet om kameraövervakningen kom i och med att Cathay Pacific, som enligt CNN rankas som ett av ”världens bästa flygbolag”, uppdaterade sin integritetspolicy för juli månad. Det kom dock att dröja i nästan en månad innan media snappade upp det hela.

Det insamlade videomaterialet av passagerna under flygningarna sparas sedan ”så länge det är nödvändigt”, enligt en talesperson för Cathay Pacific som CNN talat med.

Cathaway Pacific säger även att videomaterialet kan komma att delas med tredje part.

Tidigare har liknande kameror installerats på plan tillhörande flygbolag som Emirates och Singapore Airlines, men dessa flygbolag uppger att kamerorna inte aktiverats.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.