IT/Övervakning

Nu kan du kameraövervakas när du är på flyget

Flygbolag spionerar på sina passagerare genom en kamera i flygplansstolen, rapporterar internationella medier.

Det handlar om det Hong Kong-baserade flygbolaget Cathay Pacific som har bekräftat att passagerarna kameraövervakas under flygningar. Övervakningen sker genom en kamera som vid den mediaskärm som sitter på baksidan av flygplansstolarna.
Avslöjandet om kameraövervakningen kom i och med att Cathay Pacific, som enligt CNN rankas som ett av “världens bästa flygbolag”, uppdaterade sin integritetspolicy för juli månad. Det kom dock att dröja i nästan en månad innan media snappade upp det hela.

Det insamlade videomaterialet av passagerna under flygningarna sparas sedan “så länge det är nödvändigt”, enligt en talesperson för Cathay Pacific som CNN talat med.

Cathaway Pacific säger även att videomaterialet kan komma att delas med tredje part.

Tidigare har liknande kameror installerats på plan tillhörande flygbolag som Emirates och Singapore Airlines, men dessa flygbolag uppger att kamerorna inte aktiverats.

 


Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!