IT/Övervakning

Nu blir polisdrönare verklighet

Redan under hösten kan polisen komma att börja använda sig av drönare ute i fält. Det svenska företaget Swedron har tagit fram tre olika versioner som kommer brukas av myndigheten.

Förberedelserna har pågått i ett par år och under första halvåret av 2019 så började man utbilda operatörer för drönarna och genomförde lite senare en upphandling tillsammans med den norska polisen som Swedron alltså vann, rapporterar IDG.
Det är tre olika sorters drönare som kostar mellan 20 000 och 250 000 beroende på hur avancerad tekniken är, vilka sensorer och värmekameror som finns och hur hårda väderförhållanden drönaren ska klara. Tanken är att olika sorters drönare kan fylla olika behov.

– Det kan handla om att flyga dagtid och använda zoomkamera eller i mörker med värmekamera. Eller om UAS som klarar att övervaka på längre avstånd. Vi försöker att täcka vårt behov från marken och långt upp, förklarar Rickard Henningsson som varit ansvarig för införandet.

Även om regionerna nu alltså får tillgång till ny teknik så kommer polishelikoptrarna inte försvinna, däremot menar Henningsson att drönarna kommer användas som komplement och att det i många fall blir betydligt billigare att skicka upp en drönare än en helikopter för att få en luftlägesbild.

En ytterligare positiv faktor som lyfts fram är att drönare är obemannade och tysta, varför de kan komma att sättas in i situationer där en helikopter inte kan användas. I dagsläget utbildas 150 polisanställda i hur man opererar drönare.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • drönare
  • Polisen