NSA:s hackerverktyg kan ha använts i omfattande cyberattack

publicerad 12 maj 2017
National Security Agency's högkvarter i Fort Meade, Maryland.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ett hackningsverktyg från den amerikanska signalspaningsmyndigheten NSA kan ha använts i fredagens världsomspännande cyberattack som drabbade sammanlagt 99 länder, däribland Sverige.

Tiotusentals datoranvändare fick sina datorer låsta under fredagsmorgonen i cyberangreppet. Flera användare rapporterar om att en textruta dykt upp på skärmen med en text om att man ska betala 300 dollar i Bitcoins för att få sin dator upplåst. Det hela var en del av ett omfattande cyberangrepp som drabbat tiotusentals datorer i 99 länder, däribland i Sverige, Ryssland, Kina, Spanien, Storbritannien och USA.

Det världsomspännande cyberangreppet drabbade inte bara privatpersoner utan också företag och institutioner, såsom svenska Sandvik, skriver Svenska Dagbladet.

I Storbritannien tvingades flera patienter byta sjukhus eftersom deras datornätverk påverkats av cyberangreppet.

Ett hackningsverktyg som används av den amerikanska signalspaningsmyndigheten NSA kan ha använts i cyberangreppet, avslöjar Politico. I förra månaden ska ett nätverk som kallar sig för Shadow Brokers läckt hackningsverktyget online.

Verktyget, en typ av ransomware, låser ett företags nätverk och håller undan filer på datorerna tills dess att en avgift betalas.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!