NSA vill knäcka kryptering med ny superdator

publicerad 4 januari 2014

Den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA planerar att i framtiden bygga en superdator som ska kunna ta sig förbi all sorts kryptering. Men experter är tveksamma till om verkligen NSA ligger i framkant i utvecklingen kring så kallade kvantdatorer.

Det handlar om en kvantdator, betydligt snabbare än klassiska datorer, som ska ”penetrera” svåra mål. Datorn skulle kunna användas av NSA för att knäcka kryptering som används av bland annat sjukhus och banker samt statliga register över hela världen, avslöjar Washington Post, som mottagit nya dokument från Edward Snowden, visselblåsare och tidigare NSA-medarbetare.

Den planerade kvantdatorn ingår i ett projekt vars budget uppgår till nästan 80 miljoner dollar – över en halv miljard svenska kronor. Trots budgeten är flera experter skeptiska till om NSA verkligen kommer att kunna förverkliga kvantdatorn inom den närmaste tiden.

– Det man ska veta är att kvantdatorer är grundforskning på väldigt låg nivå och att man är väldigt väldigt långt från en implementation. Och det ser inte ut som om NSA sitter inne med några stora hemligheter som inte resten av världen också känner till. Mitt intryck är att de vill hålla sig à jour med området och att de naturligtvis hoppas på att hitta något som ingen annan vet, säger Stefan Nilsson, docent i datavetenskap vid KTH i Stockholm, till TT.

Enligt Washington Post bedriver NSA sin forskning om kvantdatorn i stora avskärmade rum, avsedda för att hindra elektromagnetisk energi från att komma in eller ut. Säkerhetstjänsten är dessutom oroliga för att om kvantdatorn hamnar i fel händer så kan det ”hota NSA:s förmåga att avlyssna utländska regeringars kommunikation”.

 

Filmen nedan förklarar ingående hur en kvantdator skulle fungera:

 

Läs även:
Domare: NSA:s övervakning är inkonstitutionell
”NSA använder 9/11 som ursäkt för övervakningen”
NSA utförde 231 hackerattacker på ett år
NSA delar amerikaners data med Israel
Edward Snowden träder fram som NSA-läckan


Fakta: Kvantdator

Kvantdatorn är en än så länge hypotetisk dator som använder kvantmekanik för att utföra vissa specifika typer av beräkningar potentiellt mycket snabbare än dagens datorer.

Den grundläggande enheten i kvantdatorer är kvantbiten eller "qubit". Dessa dataenheter kan anta värdena noll (0), ett (1) eller ett supervärde som är både noll och ett på samma gång.

Brittiska forskare, som utvecklat ett chip som öppnar en ny väg för så kallade kvantdatorer, tror att vi kan ha kvantdatorer inom tio år.

 

(Källa: Wikipedia)
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.