NSA delar amerikaners data med Israel

publicerad 12 september 2013

USA och Israel har ett integritetskränkande avtal kring uppgiftslämning mellan länderna. Bland annat ska USA: säkerhetstjänst NSA ha delat rådata om amerikanska medborgare med Israel.

Informationen kommer genom NSA-läckan Edward Snowden som försett brittiska The Guardian med topphemliga dokument.

Det ska finnas en överenskommelse med NSA och den israeliska säkerhetstjänsten ISNU som innefattar informationsutbyte. Överenskommelsen gör det möjligt att dela amerikanska privatpersoners mejl- och telefontrafik mellan länderna.

Ställer Obamas försäkringar i kontrast
När USA:s president Barack Obama i förra veckan besökte Sverige försäkrade han att privatpersoners integritet skulle skyddas och valde att försvara övervakningen.

De nya Snowden-läckorna ställer dock Obamas försäkran i skarp kontrast till vad som står i dokumenten. Det visar sig att man inte alls gör någon så kallad ”minimering” av personers data för att känsliga uppgifter för att känsliga uppgifter ska plockas bort – utan att rådatan delas med Israel innan någon sådan har gjorts.

Israel får använda datan ”hur de vill”
Avtalet mellan USA och Israel är skrivet som så att den israeliska säkerhetstjänsten ISNU inte har några rättsliga gränser för vad man får göra med uppgifterna som NSA tillser dem med. ISNU har obegränsad frihet, skriver The Guardian.

En talesperson för NSA förnekade inte för The Guardian att privat information från amerikanska medborgare skickats till Israel, men insisterade på att datautbytet med Israel ”följer alla integritetsregler”, skriver Jerusalem Post.

Läs det fem sidor långa dokumentet som Edward Snowden försedde The Guardian med och som bekräftar uppgiftsutlämningen mellan USA och Israel.

doc1
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.