NSA begår tusentals regelöverträdelser

publicerad 16 augusti 2013

Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA har brutit mot sekretessregler eller överträtt sina befogenheter tusentals gånger sedan 2008. Det visar dokument som Washington Post fått fram genom Edward Snowden.

Foto: Flickr/Steve Rhodes/CC BY-NC-SA 2.0
Foto: Flickr/Steve Rhodes/CC BY-NC-SA 2.0

Flertalet av NSA:s överträdelser handlar om otillåten övervakning av amerikanska medborgare eller utländska mål. Överträdelserna skiljer sig från lagbrott till oavsiktliga misstag som lett till att man avlyssnat medborgares telefonsamtal och e-post, skriver Washington Post.

I dokumenten framgår det att NSA förväxlade riktnumret till den amerikanska huvudstaden Washington med landsnumret till Egypten. Det ledde till att NSA av misstag registrerade uppgifter om flera tusen amerikaner.

NSA har endast redovisat två av flera tusen fall sedan 2008. En väldigt liten siffra med tanke på hur många misstag och regelöverträdelser som myndigheten begått. De topphemliga dokumenten visade bland annat hur NSA uppmanat sina anställda att utelämna detaljer i sina rapporter till justitiedepartementet, utöver att dölja fel som man begått.

Men enligt en anonym NSA-tjänsteman som Washinton Post talat med gör NSA, på det stora hela, ett bra arbete även om små misstag förekommer.

Vi är en mänsklig underrättelsebyrå som följer olika regelverk samtidigt som vi arbetar i en komplex miljö. I bland så befinner vi oss på fel sida av linjen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!