Neuralinks hjärnimplantat ska testas på människor

publicerad 22 juni 2023
- av Sofie Persson
Elon Musk visar upp den kirurgiska robot som opererar in implantaten under 2020.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Snart kommer mänskliga experiment med hjärnimplantat att påbörjas, säger Neuralinks ägare Elon Musk. Det första försöket kommer dessutom att filmas av en nyhetskanal.

Det var under 2021 som miljardärens företag Neuralink visade upp en video med apan Pager som spelar Pong enbart med tankekraft. Apan hade fått ett implantat inopererat i hjärnan vilket gjorde att den med hjälp av elektroder kunde kontrollera datorn den hade framför sig, något som Nya Dagbladet rapporterade om. Året innan hade man opererat in ett implantat i grisen Gertrude.

Nu är det snart dags att ta nästa steg och operera in liknande hjärnimplantat i människor, avslöjade Musk vid konferensen Viva Technology i Paris förra veckan. Vidare berättade han att man planerar att spela in när man opererar in det första chippet. Ingreppet görs av en så kallade kirurgi-robot.

Det var i maj som USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet FDA godkände att företaget får påbörja mänskliga kliniska studier. Musk har dock inte specificerat hur många patienter som kommer delta i studierna eller hur man ska välja dem. Däremot kan man registrera sig allmänt som potentiellt blivande patient på deras hemsida.

Exakt när experimentet kommer att ske är oklart, men det kommer att sändas via Reuters nyhetskanal. Det är dock oklart om andra medier och allmänheten kommer att tillåtas se själva live-sändningen eller om man enbart kommer kunna se den i efterhand.

Även om de kliniska studierna skulle vara framgångsrika kan det dröja över ett decennium innan ett sådant implantat skulle kunna godkännas för kommersiellt bruk, menar experter. Musk menar dock att implantatet ska kunna ge tillbaka full mobilitet till paralyserade patienter.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!