Nätjättar kan tvingas böta 100 miljoner för censur

publicerad 1 mars 2021
Facebooks VD och grundare Mark Zuckerberg.

Nätjättar som godtyckligt och i strid med polska regler och lagar censurerar användare kan få böta uppemot 100 miljoner kronor. Polens justitieminister Sebastian Kaleta menar att de höga beloppen är nödvändiga för att förhindra deras målinriktade attacker och censur mot konservativa och traditionella värderingar.

Det är Fox News som rapporterar att den polska regeringen beslutat sig för att gå vidare med sitt förslag att bötfälla nätjättar som Facebook, Twitter, Youtube och andra om dessa godtyckligt eller av politiska skäl censurerar eller stänger av användare på sina tjänster.

Polens justitieminister Sebastian Kaleta menar att företagen aktivt försökt bekämpa konservativa, kristna och traditionella röster och debatter och att detta är någonting som måste motverkas.
– Vi ser att när nätjättarna tar bort material av politiska skäl så handlar det nästan alltid om innehåll som ger stöd åt traditionella värderingar och konservativa uppfattningar, säger han och menar vidare att de tar bort innehållet trots att de saknar laglig rätt till detta.

Därför har man beslutat sig för att bötesnivåerna för godtycklig censur ska vara mycket högre än vad som tidigare diskuterats. Det kommer kosta företagen motsvarande 10 miljoner dollar att radera inlägg i strid med polsk lagstiftning och en statlig polsk skiljenämnd kommer att inrättas för att hantera tvister mellan polska medborgare och nätjättarna.

Även Polens premiärminister Mateusz Morawiecki är mycket trött på nätjättarnas agerande, hur de censurerade president Donald Trump och hur de aktivt försöker påverka den politiska debatten även i Polen.

– De har satt nya standarder för politisk korrekthet och de slåss mot alla som vänder sig emot dem, konstaterar han.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!