IT/Övervakning

Myndigheternas IT-system sårbara

Det går att hacka sig in hos flera svenska myndigheter på mindre än en minut – ett hot mot rikets säkerhet, varnar en säkerhetsexpert för.

Enligt en granskning som Dagens Nyheter låtit genomföra är datasystemen hos flera myndigheter långt i från säkra. Bristerna kan göra att det går att hacka sig in i polishus, tågstationer, datorhallar och rymdstationen i Kiruna på bara några sekunder.
Kabona är ett IT-företag som säljer webbdatorcentraler till bland annat Polisen. Men systemets säkerhet är så låg att man kan manipulera värme, belysning, ventilation, larm och öppna dörrar i hundratals fastigheter.

 Att man kan få kontroll över hundratals fastigheters styrsystem är riktigt otäckt. Det kan potentiellt få mycket allvarliga konsekvenser, säger Leif Nixon, säkerhetskoordinator på Nationellt superdatorcentrum vid Linköpings universitet, till Dagens Nyheter

Inloggningen till Kabonas webbdatorcentral är lösenordsskyddad, men det ger inte Leif Nixon mycket för. Han menar att koden “håller låg säkerhetsmässig kvalitet”.

Även kyrkor drabbas av den bristfälliga säkerheten. Dagens Nyheters reporter kunde utan större problem hacka sig in i Hedemora kyrkas system och få kyrkklockorna att ringa.

Kabonas vd Kjell Carlberg säger till Dagens Nyheter att företaget ska titta på de eventuella brister som upptäckts och åtgärda dem.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • datasäkerhet