Musk välkomnar Trump tillbaka till Twitter – Alex Jones nekas

Nätcensuren

publicerad 21 november 2022
- av Isac Boman
Donald Trump, Elon Musk och Alex Jones.

Twitters faktiska riktlinjer kring yttrandefrihet är ett minst sagt hett ämne världen över. Bannlysningen av expresidenten Donald Trump har nu upphört, men däremot ser den ut att kvarstå för exempelvis Infowars-profilen Alex Jones.

Nye Twitterbossen Elon Musk anordnade på lördagen en omröstning på plattformen där användare fick ta ställning till huruvida Donald Trumps konto borde återaktiveras. Av de cirka 15 miljoner användare som deltog, tyckte knappt 52 procent att så borde ske medan drygt 48 procent motsatte sig det. ”Folket har talat” skrev den nye Twitter-ägaren och meddelade sedan under söndagen att Donald Trump har fått tillbaka sitt Twitterkonto. Den amerikanske expresidenten har själv hittills inte kommenterat återöppnandet och ingen aktivitet har hittills kunnat konstateras på det nyligen återöppnade kontot.

Infowars-profilen Alex Jones ser däremot inte ut att välkomnas tillbaka till plattformen. I en replik till en användare som föreslår att Musk bör välkomna honom tillbaka liksom Trump svarar Musk kort och gott, ”Nej”.

Jones stängdes i augusti 2018 av från Youtube, Facebook, iTunes, Spotify, Twitter och Vimeo, i vad som tedde sig som en samordnad attack mot medborgarjournalisten, utan närmare motivering. Kort därefter bannlystes även kanalen Infowars från Twitter.

Den profilerade högerextrema judiska lobbyorganisationen ADL har lagt stor press på Twitter efter att Trump släppts tillbaka och anklagar Musk för ”hat, trakasserier och desinformation”. Musk riktar sig i en replik direkt till organisationens chef Jonathan Greenblatt och uppmanar dem ”att sluta förtala honom”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.