IT/Övervakning

Moderatorer på Google och YouTube lider av psykisk ohälsa

Anställda som arbetar med att söka igenom YouTube-innehåll och städa upp på plattformen har klagat över långa arbetspass och ökad psykisk ohälsa. Det rapporterar The Verge.

En av de anställda har förklarat till The Verge att moderatorer inte bara får gå igenom material som bryter mot copyright, hatretorik och pornografi utan även “våldsam extremism.” De senaste året har kollegor vittnat om att deras medarbetare varit nära att kollapsa på arbetsplatsen, fyllda med ångest och stress och varit så utmattade av att titta på videomaterial att de måste ta två månaders obetald ledighet.
En annan kollega som är kraftigt påverkad av ångest och depression fick åka till sjukhuset efter akut vitaminbrist då han ej kunnat äta normalt.

Den kollega som lades in på sjukhus har även framhävt att det är mycket svårt att titta igenom extrema akter av våld såsom halshuggningar och dödsskjutningar.

– Den här världen är galen, det finns inget att leva för. Varför gör vi såhär mot varandra?

Många anställda vill leva som de fulltidsanställda Google-medarbetarna som har högre löner, bättre hälsofördelar och mer omtänksamma chefer.

En kvinna berättar att hon efter att ha arbetat ett år med att avlägsna terrorism och barnmisshandel ifrån plattformen lider av ångest och frekventa panikattacker. Hon har svårt att umgås runt barn utan att gråta. En psykiatriker diagnostiserade kvinnan med posttraumatiskt stressyndrom vilket hon lider av än idag.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!