IT/Övervakning

Mobiler spåras på hemliga myndigheter

Hundratusentals svenskar får sitt rörelsemönster loggat via GPS-funktionen på sina mobiltelefoner. Minst en person har fått sin position spårad från Säkerhetspolisens högkvarter till sitt hem, information som sedan sålts på nätet.

Dagens Nyheter avslöjar att spårade mobiltelefoner har släppts in på såväl militäranläggningar som kärnkraftverk Många moderna mobiltelefoner rapporterar hela tiden sin exakta position till servrar utomlands som ägs av företag som sparar informationen och sedan säljer den till kommersiella aktörer och företag.
De löften som företagen avger om att användarna ska vara anonyma stämmer inte heller och specifika personer kan enkelt identifieras eftersom deras rörelsemönster hela tiden loggas, även i deras privata hem och liknande.

Sofia Hellqvist, pressekreterare hos Säpo har valt att kommentera det specifika fallet skriftligen i ett mejl till Dagens Nyheter:

Säkerhetspolisen är medveten om risken för kartläggning av våra medarbetare via t ex digitala spår. Vi prioriterar säkerhetsfrågor högt och något vi arbetar med hela tiden. Samtidigt är det väl känt var Säkerhetspolisens huvudkontor ligger.

Även på Försvarsmaktens högkvarter har många telefon spårats och ansvariga säger där att trots medvetenhet om riskerna för spårning är mobiltelefoner tillåtna som standard, men att särskilda regler för hantering av mobiler för vissa situationer. I vilka sammanhang de striktare reglerna gäller specificeras inte.

Andra känsliga platser där DN fått tag på hundratals eller tusentals loggningar är Uppsala garnison, Polismyndighetens lokaler i Stockholm, USA:s ambassad och Försvarets radioanstalt. Dessutom har loggningar skett vid alla tre kärnkraftverken.

Internationellt har hemliga amerikanska militärbaser i Afrika och Mellanöstern tidigare avslöjats efter att de loggats och spridits vidare av företag som tillhandahållit appar som soldaterna använt sig av.

 

Källa: DN

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • GPS
  • Säpo