Miljöpartiet vill beskatta bredband

Miljöpartiet har presenterat sina idépolitiska förslag för kulturpolitiken. Bland annat vill man se en skatt på bredband och förbjuda reklam i kollektivtrafiken.

publicerad 20 oktober 2015

Under tisdagen presenterade Miljöpartiets kulturpolitiska arbetsgrupp sina förslag på hur svensk kultur kan främjas. Flera av förslagen har fått många att höja på ögonbrynen. Främst förslaget om att införa en bredbandsskatt.

”Någon form av bredbandsskatt ska införas och samtliga internetaktörer som verkar kommersiellt i Sverige måste kunna beskattas i landet”, skriver arbetsgruppen.

Ett annat förslag är att det ska förbjudas från att annonsera i kollektivtrafiken ”till förmån för konstnärliga uttryck”. Istället för reklam kan det exempelvis vara ”poesi” i kollektivtrafiken, menar arbetsgruppen.

Det är främst förslaget om en bredbandsskatt som mötts av häftig kritik, bland annat från Anders Åkesson, infrastrukturpolitisk talesperson för Centerpartiet.

– Tillgång till bredband är en nyckelfaktor om man vill att det ska gå att arbeta och driva företag i hela landet. Det här är ett totalt huvudlöst förslag som bara leder till generella kostnadshöjningar och sämre bredbandsutbyggnad, säger Anders Åkesson i ett pressmeddelande och fortsätter:

Det normala är att man höjer skatterna på sådant man inte vill ha och sänker skatterna på det man vill uppmuntra. I Trafikutskottet jobbar vi hårt för att samtliga hushåll, företag och individer ska kunna vara uppkopplad och det här förslaget går i rakt motsatt riktning. Det är förbluffande dumt.

Den miljöpartistiska partistyrelsens sammankallande, Jon Karlfeldt, säger att man välkomnar den idédebatt som flera av de här förslagen väcker.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!