Microsoft säger upp 50 journalister – ersätter dem med AI

publicerad 11 juni 2020
- av Isac Boman
Artificiell intelligens ska samla in nyheter på MSN.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


För att göra nyhetssajten MSN mer kostnadseffektiv kommer 50 av Microsofts journalister att ersättas med en AI som har programmerats att söka efter nyheter och passande bilder som läggs fram som förslag åt redaktörerna.

– Jag ägnar all min tid åt att läsa om hur automatisering och att AI kommer att ta alla jobb och nu har AI tagit mitt jobb, säger en av de anställda som kommer att förlora jobbet, till The Guardian.

Enligt en talesperson från Microsoft kommer förändringen inte specifikt på grund av coronapandemin utan är ett sätt att utveckla verksamheten i allmänhet. Man påstår också att de pengar man sparar på de sparkade journalisterna kan komma att leda till investeringar på andra håll.

Redan i slutet på juni får de 50 journalisterna lämna MSN och till BBC säger en av dem att han inte är nöjd med hur företaget har agerat och den utveckling som sker.

– Det är demoraliserande att tänka sig att maskiner kan ersätta dig, men så har det blivit, konstaterar han.

Journalisterna har också varnat för att politiskt inkorrekta nyheter kan komma att släppas igenom av den artificiella intelligensen, eller nyheter som på andra sätt bedöms olämpliga.

Tanken är alltså att den artificiella intelligensen scannar av nyhetsflödet, väljer ut nyheter som den sedan skickar till mänskliga redaktörer ihop med bilder som den anser hör ihop med eller passar till nyheten.

Microsoft är heller inte ensamma om det här tillvägagångssättet där mänskliga skribenter ersätts av artificiell intelligens, även Google har investerat betydande summor i projekt relaterade till robotjournalistik.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!