Microsoft fjärraderar innehåll på användarnas datorer

publicerad 25 februari 2021
- av Markus Andersson
Windows fjärraderar Adobe flash player.

Windows senaste uppdateringar raderar permanent Adobe Flash Player. Microsoft hävdade från början att uppdateringen skulle vara valfri, men istället installeras den alltså automatiskt på alla användares datorer – och raderar Flash, utan att användarna kan göra någonting åt saken.

Uppdateringen heter KB4577586 och har enligt Zdnet redan börjat skickas ut automatiskt. Enligt vittnesmål installeras uppdateringen utan att användarna godkänt något och Adobe Flash Player försvinner för alltid.

Att företag går in med obligatoriska uppdateringar eller på andra sätt fjärraderar innehåll på användares datorer, surfplattor eller telefoner utan att de själva har bett om detta är någonting som av många upplevs som både kontroversiellt och integritetskränkande. Kritiker menar att företag med detta tar sig allt för stora friheter och får alldeles för mycket makt när användarna inte längre har möjlighet att säga nej till borttagandet av program eller appar.

I just detta fall handlar det om en föråldrad teknik som används av allt färre, men i framtiden skulle fjärradering av program även potentiellt kunna användas mot politiska dissidenter eller för att motarbeta konkurrenter.

IDG skriver också att Flash under flera år har ”fasats ut” och betraktas som något av en ”säkerhetsrisk”. Adobe har inte uppdaterat programmet sedan i slutet av 2020 och den 12 januari i år genomförde företaget också förändringar så att Flash inte längre kunde spela upp något innehåll.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.