IT/Övervakning

Microsoft bekräftar: NSA skapade verktyget som nu sänker sjukhusens datorer

Datorer på flera sjukhus har låst sig efter att de drabbats av Wannacry-attacken

Utvecklaren bakom operativsystemet Windows som drabbats av den senaste tidens omfattande it-attacker går nu ut och bekräftar att det var den amerikanska myndigheten NSA som skapade det verktyg som nu bland annat slår ut sjukhusdatorer världen över.

Den omfattande it-attacken, som redan bekräftats drabba över 200 000 datorer världen över genom att kryptera och låsa ut användaren ifrån all data och kräva betalning för att kunna låsas upp, kallas Wannacry-attacken.
Det virusliknande ransomware-verktyget skapades av den amerikanska myndigheten NSA som nyttjar en sårbarhet i äldre Windows-system. Verktyget var ett av de som kom ut vid en läcka ifrån myndigheten och som nu används i den storskaliga attacken. Det bekräftar nu Microsofts chefsjurist Brad Smith i ett officiellt blogginlägg.

Detta har nu bland annat orsakat att datorer på sjukhus slagits ut.

Brad Smith vill också utöver att slå fast att Wannacry-attacken använder sig av verktyg ifrån NSA, påpeka att vissa regeringar sitter och hamstrar sårbarheter i olika mjukvaror utan att meddela mjukvaruutvecklarna och utsätter därmed sina egna medborgare för fara.

Microsoft har tidigare vägrat att erkänna att det var en sårbarhet i deras system som utnyttjats.

 

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!