Mastercard vill ge 100 miljoner afrikaner digitalt id

publicerad 11 juni 2024
- av Markus Andersson
Det har länge funnits en utbredd oro för att digitala id-handlingar kan komma att missbrukas.

Mastercard satsar på att öka spridningen av sitt Community Pass i Afrika – en digital plattform som innehåller ett digitalt ID och en plånbok i ett ”smartkort” – en satsning som motiveras med att man vill göra det lättare för människor i utvecklingsländer att få tillgång till statliga och humanitära tjänster.

Betalningsjätten samarbetar med African Development Bank Group för att leverera digital identitet och tillgång till onlinetjänster till 100 miljoner individer och företag över hela Afrika under de kommande 10 åren.

African Development Bank Group har lovat att investera 300 miljoner dollar till initiativet, som går under namnet Mobilizing Access to the Digital Economy (MADE) Alliance: Africa. Mastercard har i sin tur lovat att registrera 15 miljoner användare i Afrika på Community Pass-plattformen inom fem år.

Man kommer inledningsvis att fokusera på kvinnor inom jordbrukssektorn och det första pilotprogrammet kommer att lanseras 2024 i Kenya, Tanzania och Nigeria. Alliansen kommer att arbeta med lokala banker för att tillhandahålla digitala identiteter och tillgång till fröer och andra resurser. Programmet kommer sedan att utvidgas till Uganda, Etiopien, Ghana och resten av kontinenten.

Alliansen planerar också att samarbeta med offentliga och privata partners för att leverera bland annat uppkoppling och finansiella tjänster.

Oro för missbruk

Över hela Afrika driver människor på ny tillväxt och nya möjligheter, och Mastercard vill stödja deras framgång”, hävdar Mastercards VD Michael Miebach.

Tillkännagivandet gjordes i samband med förra veckans U.S.-Africa Business Forum som arrangerades av USA:s handelskammare.

Community Pass lanserades 2020 som Mastercards sociala företag för att digitalisera ”eftersatta” samhällen. Lösningen används idag av 3,5 miljoner människor men företaget har planer på att nå 30 miljoner människor 2027.

Samtidigt finns det en oro för att de digitala id-korten kan komma att missbrukas, komma i orätta händer eller användas av korrupta regimer och organ för att kontrollera och övervaka befolkningen på ett betydligt mer långtgående sätt än idag. På sociala medier pekar också många på att utvecklingsländer i Afrika ofta används för att “testa” olika företeelser som sedan också kommer att implementeras i andra delar av världen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!