IT/Övervakning

MasterCard vill använda sig av fingeravtryck

Kreditkortsföretaget MasterCard vill gå med i "FIDO Alliance". Det är ett nätverk som helt vill ersätta lösenord med fingeravtryck för att kunna identifiera personer för bland annat onlinebetalningar.

MasterCard kommer bli den första stora aktören inom betalningsbranschen som går med i FIDO. Det tyder på att man är ivriga att använda sig av biometriska metoder som fingeravtryck istället för lösenord. Målet för FIDO är att ersätta lösenord med fingeravtryck och att man handlar med sin mobiltelefon.
"Alliansen FIDO är en ideell organisation som bildades i juli 2012 för att rätta till problemen med samverkan mellan autentiseringsenheter liksom de problem som användare möter när de ska skapa och komma ihåg flera användarnamn och lösenord", står det på FIDO:s hemsida enligt USA Today.

Den nya iPhone 5S som Apple utvecklade har en fingeravtrycksläsare. Det har lett till att den amerikanske senatorn Al Franken skrev ett brev till Apples vd Tim Cook. I brevet uttryckte han sin oro över säkerheten med mobilens fingeravtrycksläsare.

"Om du inte berättar ditt lösenord för någon kommer ingen att kunna lista ut vad det är. Om ditt lösenord ändå hackas kan du ändra det så många gånger du vill, men du kan inte ändra dina tio fingeravtryck. … de är definitivt inte en hemlighet", skrev senatorn i brevet till Apple-vd:n.

Apple är inte medlemmar i FIDO, någonting som IT-jätten Google är. Enheter som kör Googles operativsystem Android kommer att ha fingeravtryckssensorer till nästa år, skriver USA Today.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!