Man använde störningssändare – riskerar nu fängelse

publicerad 21 februari 2022
- av Sofie Persson

En pappa i Frankrike riskerar nu böter på 30 000 euro efter att ha använt sig av en så kallad störningssändare för att hindra sina barn att surfa på nätet nattetid. Problemet var att han även slog ut internetanslutningen i hela staden. Förutom böter riskerar pappan även fängelse i upp till sex månader.

I den franska staden Messanges i regionen Nouvelle-Aquitaine hade kommunen problem med sin internetanslutning. Varje natt mellan midnatt och tre på morgonen upphörde anslutningen plötsligt att fungera, för att sedan fungera igen som vanligt under morgonen.

Detta förbryllade invånarna som valde att rapportera in det till Agence nationale des fréquences (ANFR), vilken är den offentliga myndighet som ansvarar för förvaltningen av det radioelektriska spektrumet i landet. Där fann man att det var en så kallad störningssändare som användes för att blockera internetanslutningen.

En störningssändare är en enhet som sänder radiovågor på samma frekvens som mobila enheter för att hindra dem att ansluta till mobiltorn och ta emot signaler.

Myndigheten spårade sedan sändaren till ett hus i grannkommunen där mannen i huset medgav att han använt sig av metoden. Mannen i fråga var nämligen pappa till tonåringar som han ansåg blivit beroende av sina mobiler och sociala medier, rapporterar ANFR.

Tonåringarna hade för vana att sitta uppe på nätterna med sina mobiler istället för att sova och pappan hade efter en del internet-sökningar kommit fram till att en störningssändare var det bästa alternativet för att få dem att somna.

I Frankrike är det olagligt att använda sig av störningssändare och mannen riskerar nu böter på upp till 30 000 euro samt fängelse i sex månader.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.