IT/Övervakning

Majoritet av covid-apparna ett integritetsmässigt minfält

Nästan 60 procent av apparna ber om användarens geografiska position.

Det är få smittspårningsappar för covid-19 som följer Google och Apples integritetsorienterade system för datainsamling. Istället ber de flesta appar att få ta del av annan data från användarna, inklusive platsdata i realtid.

I år skapade Google och Apple en form av ”standard” för smittspårningsappar för covid-19. Bägge två utgick från användarnas integritet när de skapade sitt system, snarare än att leverera platsdata och rörelsemönster om individer till forskare och myndigheter, skriver Computer Sweden.
Men få andra apputvecklare följer Google och Apples system, oavsett om företagen är privata eller på initiativ av sjukvårdsmyndigheter eller forskare, enligt en rapport som togs fram av Jonathan Albright, chef för digital kriminalteknik på Tow Center för digital journalistik, förra månaden.

Den ursprungliga rapporten analyserade 493 appar för IOS med anknytning till covid-19, men nu har Albright tagit fram en ny analys för Ars Technicas räkning på 359 av dessa appar vars syfte är kontaktspårning, exponeringsvarningar och liknande.

Av dessa 359 appar är det bara 47 som följer Apple och Googles rekommendationer att endast samla data från Bluetooth och varna vid risk för exponering.

De övriga ber istället användarna att få tillgång till data och personuppgifter som möjligen inte är relevanta i sammanhanget.

  • 59 procent av apparna ber om att få användarens geografiska position när appen används.
  • 43 procent ber om samma sak, fast hela tiden.
  • 44 procent vill få tillgång till mobilens kamera.
  • 22 procent vill få tillgång till mobilens mikrofon.
  • 32 procent vill få tillgång till användarens bilder, och
  • 11 procent vill få tillgång till användarens kontakter.

 

Jonathan Albright varnar för att data, även från appar som utvecklats av forskare eller myndigheter, kan hamna bortom användarens kontroll.

Det är svårt att motivera varför många av dessa appar behöver konstant tillgång till användarens position, mikrofon eller bilder.

 


Sofie Persson
sofie.persson@nyadagbladet.se 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!