Macron kräver censur på Rumble – blockeras i Frankrike

Nätcensuren

publicerad 3 november 2022
- av Sofie Persson
Franska användare kan inte längre komma åt videotjänsten utan VPN-tunnel.

Videotjänsten Rumble är nu avstängd i Frankrike efter en begäran från Macron-regeringen att man måste förbjuda ryska nyhetsmedier på sajten.

Rumble kommer att stängas av i Frankrike helt och vi kommer att ifrågasätta lagenligheten i detta krav”, skriver vd:n Chris Pavlovski.

Rumble grundades 2013 som ett yttrandefrihetsalternativ till den alltmer censurerande techjätten Youtube. Videosajten beskriver sig själv som ”immun mot cancelkulturen” och menar att de har omkring 78 miljoner aktiva medlemmar.

Nu har den franska regeringen begärt att Rumble ska censurera ryska nyhetssajter i Frankrike, skriver vd:n Chris Pavlovski på Twitter. I nuläget är exempelvis ryska RT och Sputnik förbjudna inom EU på grund av sanktioner mot Ryssland, men man har i begränsad utsträckning kunnat komma runt det genom sociala medier. De är också sedan länge förbjudna i USA och Kanada, och i mars blev även Elon Musk ombedd att blockera ryska medier via sitt internetsystem Starlink, något han dock vägrade, vilket också Rumbles vd nämner i sitt inlägg.

Pavlovski menar dock att man inte kommer att gå med på Macron-regimens begäran, utan kommer istället att tillfälligt stänga ner Rumble i landet.


Vidare menar vd:n att man kommer att bestrida regeringens begäran eftersom det är ”en del av vårt uppdrag att återställa ett fritt och öppet internet” och att nedstängningen inte kommer att påverka sajten särskilt mycket då man menar att Frankrike endast står för omkring en procent av användarna.

Vi hoppas att den franska regeringen omprövar sitt beslut så att vi kan återställa åtkomsten snart”, skriver Pavlovski på Twitter.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!