Linux-grundaren Linus Torvalds överger Intel

publicerad 27 maj 2020
Finlandssvenske Linus Torvalds är mannen bakom GNU/Linux och något av en ikon inom Linux- och open source-världen.

Linus Torvalds, grundaren av operativsystemet Linux, meddelar nu att han efter 15 år överger processortillverkaren Intel till förmån för AMD i sin vardag som utvecklare. Det personliga bytet beskrivs som symboliskt betydelsefullt i communityn kring Linux och öppen källkod.

Den finlandssvenske programmeraren Linus Torvalds är för den vida allmänheten mest känd som mannen bakom det hyllade operativsystemet GNU/Linux, mest känt som Linux, som är känt som ett mer integritetsvänligare alternativ än Windows och Mac. Han är även en av världens främsta förespråkare av ”open source” (öppen källkod).

I dagarna släppte Torvalds nyheten att han uppgraderar sin personliga dator och byter ut sin Intel-processor mot en AMD-processor. Torvalds har kört med Intel-processorer de senaste 15 åren, rapporterar The Register som spekulerar om Torvalds skaffat sig en helt ny dator.
Beskedet kom i samband med att Linux lanserat en förhandsversion av Linux 5.7 kallad 5.7 rc7. Torvalds nya processor är tillverkad av är AMD och går under namnet AMD Threadripper…


 


Liknande artiklar: