Linux-grundaren Linus Torvalds överger Intel

publicerad 27 maj 2020
- av Alexander Almqvist
Finlandssvenske Linus Torvalds är mannen bakom GNU/Linux och något av en ikon inom Linux- och open source-världen.

Linus Torvalds, grundaren av operativsystemet Linux, meddelar nu att han efter 15 år överger processortillverkaren Intel till förmån för AMD i sin vardag som utvecklare. Det personliga bytet beskrivs som symboliskt betydelsefullt i communityn kring Linux och öppen källkod.

Den finlandssvenske programmeraren Linus Torvalds är för den vida allmänheten mest känd som mannen bakom det hyllade operativsystemet GNU/Linux, mest känt som Linux, som är känt som ett mer integritetsvänligare alternativ än Windows och Mac. Han är även en av världens främsta förespråkare av ”open source” (öppen källkod).

I dagarna släppte Torvalds nyheten att han uppgraderar sin personliga dator och byter ut sin Intel-processor mot en AMD-processor. Torvalds har kört med Intel-processorer de senaste 15 åren, rapporterar The Register som spekulerar om Torvalds skaffat sig en helt ny dator.


Annonser:


Beskedet kom i samband med att Linux lanserat en förhandsversion av Linux 5.7 kallad 5.7 rc7. Torvalds nya processor är tillverkad av är AMD och går under namnet AMD Threadripper 3970x. Processorn är 32-kärnig med 64 trådar och beskrivs av The Register som ett ”monster”. Torvalds uppger att den nya processorn är tre gånger snabbare som hans föregående Intel-processor. Torvalds AMD-processorn kostar i runda slängar 20 000 kronor och finns att köpa hos flera etablerade datorförsäljare.

Torvalds skriver i ett blogginlägg att han ännu inte bytt till en ARM-processor, vilket kan vara en indikation på det är någonting som han kommer att göra inom en snar framtid.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.