”LG:s Smart-TV spionerar på användarna”

publicerad 21 november 2013

LG anklagas för att spionera på kunderna som har en av elektronikjättens Smart-TV:s. Standardinställningen på Smart-TV:n är att automatiskt samla in information om användarens tittarvanor, men det hjälper inte att stänga av alternativet.

Även efter att man slagit av inställningen fortsätter tv:n att spara och lagra till exempel vilka kanalbytens som görs och vilka filer man för över via ett usb-minne. Okrypterat skickas sedan informationen på användarens aktiviteter direkt till LG tillsammans med ett unikt enhets-ID, enligt bloggaren DoctorBeet.

När DoctorBeet hörde av sig till LG blev svaret att han hade accepterat användarvillkoren för sin Smart-TV och att vederbörande istället får ta kontakt med återförsäljaren av tv:n – inte LG. Anledningen är att återförsäljaren enligt LG borde uppmärksammat kunden, DoctorBeet i det här fallet, på villkoren.

I en video på LG:s officiella hemsida basunerar företaget ut att plattformen LG Smart AD analyserar användarnas favoritprogram, sökhistorik och beteende på internet för att bäst kunna passa riktade annonser från företag.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!