Kryptomiljoner beslagtogs från islamistgrupper

publicerad 21 augusti 2020
- av Per Nordin
Genrebild.

Förra veckan bekräftade det amerikanska justitiedepartementet att man beslagtagit flera miljoner dollar i kryptovaluta från al-Qaida, Islamiska staten och Hamas efter att framgångsrikt ha tagit ner deras ekonomiska nätverk.

Dessa tre terrorfinansieringskampanjer har alla byggt på sofistikerade cyberverktyg, däribland införskaffande av donerad kryptovaluta från runt om i världen. Aktionen visar hur olika terroristgrupper på ett liknande sätt har anpassat sina aktiviteter för terrorfinansering till cybereran. Varje grupp använde kryptovaluta och social media för att få uppmärksamhet och samla in medel för deras terrorkampanjer”, konstaterade justitiedepartementet i ett pressmeddelande.

Man förklarar vidare att över 300 konton för olika kryptovalutor stängdes ner, samt också fyra hemsidor och fyra sidor på Facebook som ska ha varit kopplade till terrorgrupperna.


Annonser:


Vidare förklarar man hur FBI och IRS gemensamt slagit ner på terroristernas hemsidor och lyckats beslagta ett flertal bankkonton och hundratals konton för kryptovaluta. Flera turkiska medborgare står också misstänkta för penningtvätt och för att på ett olagligt sätt fört vidare pengar för att underlätta för terroristgrupper.

Noterbart är också att Islamiska staten anklagas för att ha använt en bluff kopplad till coronaviruset för att samla in pengar för sina operationer. Pengarna som beslagtagits uppges helt eller delvis att gå till en fond för amerikanska offer för terrorism, skriver Bongino.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.