Kryptomiljoner beslagtogs från islamistgrupper

publicerad 21 augusti 2020
Genrebild.

Förra veckan bekräftade det amerikanska justitiedepartementet att man beslagtagit flera miljoner dollar i kryptovaluta från al-Qaida, Islamiska staten och Hamas efter att framgångsrikt ha tagit ner deras ekonomiska nätverk.

Dessa tre terrorfinansieringskampanjer har alla byggt på sofistikerade cyberverktyg, däribland införskaffande av donerad kryptovaluta från runt om i världen. Aktionen visar hur olika terroristgrupper på ett liknande sätt har anpassat sina aktiviteter för terrorfinansering till cybereran. Varje grupp använde kryptovaluta och social media för att få uppmärksamhet och samla in medel för deras terrorkampanjer”, konstaterade justitiedepartementet i ett pressmeddelande.

Man förklarar vidare att över 300 konton för olika kryptovalutor stängdes ner, samt också fyra hemsidor och fyra sidor på Facebook som ska ha varit kopplade till terrorgrupperna.
Vidare förklarar man hur FBI och IRS gemensamt slagit ner på terroristernas hemsidor och lyckats beslagta ett flertal bankkonton och hundratals konton för kryptovaluta. Flera turkiska medborgare står också misstänkta för penningtvätt och för att på ett olagligt sätt fört vidare pengar för att underlätta för terroristgrupper.

Noterbart är också att Islamiska staten anklagas för att ha använt en bluff kopplad till coronaviruset för att samla in pengar för sina operationer. Pengarna som beslagtagits uppges helt eller delvis att gå till en fond för amerikanska offer för terrorism, skriver Bongino.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!