Grönt ljus för kritiserad spionlag i Nya Zeeland

Nya Zeeland har antagit en kontroversiell och hårt kritiserad lagstiftning som gör det möjligt för landets underrättelsemyndighet GCSB att utöka sin användning av signalspaning.

publicerad 21 augusti 2013
Demonstranter marscherar mot spionlagen i Nya Zeelands huvudstad Wellington

Röstsiffrorna skrevs till 61 för och 59 emot lagen när den antogs på tisdagskvällen av riksdagsledamöterna, trots protester från bland annat människorättsorganisationer.

Lagen gör det enklare för spionbyråer att samarbeta med polisen, försvaret och säkerhetspolisen i övervakningsoperationer på invånare.

Vissa oroas över att lagstiftningen kan leda till att GCSB anammar samma slags övervakningsmetoder som USA:s säkerhetsmyndighet NSA använder sig av. Enligt en undersökning som Fairfax Media-Ipsos påverkas tre fjärdedelar av Nya Zeelands befolkning av lagen, skriver Russia Today.

John Key. Foto: Flickr/FIESP/CC BY-NC-ND 2.0
John Key. Foto: Flickr/FIESP/CC BY-NC-ND 2.0

Men enligt The New Zealand Herald var premiärministern John Key av en annan åsikt.

– Trots dåligt informerade påståenden kommer inte denna lagstiftning göra att nyzeeländare kan bli spionerade på, försäkrade John Key, som tidigare hånat de som motsatt sig lagen och påstått att de inte är politiskt inriktade.

Inte bara Nya Zeelands befolkning är kritiska till lagstiftningen. Kim Dotcom har tidigare sagt att lagen gör att landet blir en marionettdocka till USA:s regering, och han gjorde klart att Nya Zeelands premiärminister John Key var ”den största marionettdockan av dem alla”, skriver Radio New Zealand.

Russel Norman, partiledare för det gröna partiet, ansåg att lagen berövar nyzeeländarna på deras grundläggande rättigheter.

– Regeringen har, tillsammans med Peter Dunne och John Banks, kastat bort nyzeeländarnas grundläggande frihet, sade han enligt The New Zealand Herald.

Fakta GCSB:

The Governmernment Communications Security Bureau (GCSB) är en underrättelsetjänst för den nyzeeländska regeringen.

Enligt deras hemsida är uppdraget för byrån att öka Nya Zeelands nationella säkerhet. Bland annat genom utländsk signalspaning.

GCSB bistår till att skydda Nya Zeelands infrastruktur från hot som kommer genom uppgifter.

 

Källa: Wikipedia

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!