IT/Övervakning

Kritiken mot Twitter: “Gömmer sig bakom upphovsrätt för att rättfärdiga censur”

Förra veckan lade president Donald Trump upp en video med bandet Nickelbacks sång Photograph där en bild på en av bandmedlemmarna var ersatt med en bild på Demokraternas presidentkandidat Joe Biden, hans son Hunter Biden och en ukrainsk olje- och gasmagnat. Twitter möter kritik för tilltaget från sin konkurrent Gab, som menar att man gömmer sig bakom upphovsrätt för att rättfärdiga censur.

Twitters konkurrent Gab, som är mer vänligt inställda till en mer långtgående yttrandefrihet, skriver på sin hemsida att presidentens videoklipp med all sannolikhet togs ner efter att Nickelback meddelat Twitter att de anser att Donald Trump inkräktade på deras upphovsrätt med den redigerade versionen av videon och att man med hänvisning till detta bad Twitter ta ner videon, något som också gjordes.
Andrew Torba på Gab news menar att Twitter har valet att motsätta sig oseriösa krav och förfrågningar och att de borde ha gjort det i det här fallet istället för att censurera Trumps inlägg. Han lyfter fram att det i USA finns en doktrin som kallas för ”fair use” och att upphovsrättsskyddat material får förvrängas i syfte att framföra kritik eller göra parodier som i detta fall, utan tillåtelse från upphovsrättsinnehavaren.

Torba argumenterar vidare för att företag som Twitter och Gab bör slå tillbaka mot okynnesanmälningar och att Gab gör det genom att kontakta sina advokater så fort ett krav om borttagning av material kommer in som verkar orimligt. Twitter om någon borde dessutom verkligen ha de ekonomiska musklerna för att göra just detta, menar han.

Twitter valde att inaktivera tillgången till innehållet istället för att stå upp för sina användare (kom ihåg att Donald Trump är en Twitter-användare). Twitter gömmer sig bakom upphovsrätt för att rättfärdiga sitt agerande, men om de hade haft minsta ryggrad så hade de kunnat och borde ha gjort motstånd”.

Han pekar också på att detta är ett tillvägagångssätt för företag att använda sig av för att tysta politiska ledare och politiska budskap som man inte håller med om.

 

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!