Kongressledamotens krav: Utred Zuckerberg för mened

publicerad 30 juli 2020
- av Sofie Persson
Kongressledamoten Matt Gaetz.

Facebooks vd Mark Zuckerberg har av allt att döma gjort sig skyldig till mened i ett hörande i den amerikanska kongressen då han förnekade att plattformen skulle syssla med politisk censur. Det menar ledamoten Matt Gaetz som skickat en kriminalremiss till statsåklagare William Barr för att utreda Zuckerberg för ett brott som kan leda till ett femårigt fängelsestraff om han fälls i en jury.

Gaetz skriver i remissen att Zuckerberg efter nya avslöjanden om Facebooks censur kan konstateras ha vilselett kongressen och gjort sig skyldig till mened i ett hörande i början av 2018 om huruvida hans företag på politiska grunder censurerat användare med konservativ inriktning.

Mark Zuckerberg förnekade i kongressens hörande att Facebook skulle förtrycka innehåll med konservativt betonad inriktning eller att man skulle censurerar innehåll eller personer som framför sådant. Samtidigt har visselblåsare som jobbat som innehållsmoderatorer på Facebook kommit med graverande bevis som man läckt och redogjort för Project Veritas och specifikt avslöjar sådan manipulation.

Mot bakgrund av detta hänvisar jag respektfullt Mr. Zuckerberg till Departementet för utredning av potentiella överträdelser av 18 U.S.C. §1001, 1505 och 1621 för att i hög grad ha givit falska uttalanden till kongressen under ed.”, skriver Matt Gaetz.

De två innehållsmoderatorerna ifråga – Zack McElroy och Ryan Hartwig – jobbade med innehållsöversiktens flöde som genereras av Facebooks AI-program och ska flagga för ifrågasättande innehåll. McElroy och Hartwig klargjorde i sina avslöjanden om hur programmet filtrerade bort innehåll där användare gav stöd till Donald Trump, republikanska kandidater samt till konservativt inriktade frågor i största allmänhet.

Som en medlem av kongressen, ifrågasätter jag herr Zuckerbergs trovärdighet, och utmanar hans villighet att samarbeta med vår överseende myndighet, och att vår kongress avsätter resurser till denna tidskänsliga utredning.” skriver Gaetz i remissen.

Om Zuckerberg blir fälld av en jury kan han få spendera fem år i fängelse.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.