Kinesiska jättar skapar alternativ till Google Play

publicerad 11 februari 2020
- av Markus Andersson
Tillsammans med Xiaomi, Oppo och Vivo hoppas Huawei kunna erbjuda ett alternativ till Google Play.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Reuters avslöjar att de kinesiska mobiltelefontillverkarna Huawei, Xiaomi, Oppo och Vivo gemensamt håller på att ta fram en egen applikationsbutik som ett alternativ till Google Play. Bakgrunden är att Huawei inte längre får använda Googles tjänster.

Enligt information som Reuters tagit del av hoppas de fyra företagen också att en gemensam plattform där man slipper Googles kontroll gör att man själva får mer att säga till om. Plattformen ska också göra det enklare för utvecklare av spell, musik och andra appar att marknadsföra sina verk utanför Asien.

Den första prototypen av plattformen som går under arbetsnamnet Global Developer Service Alliance kommer att släppas i nio regioner, bland annat Indien, Indonesien och Ryssland. Det är oklart när den når Sverige och EU-området.

– Genom att forma den här alliansen får varje företag del av de andras inflytande i olika regioner med Xiaomis starka användarbas i Indien, Vivo och Oppo i sydöstra Asien och Huawei i Europa, kommenterar Nicole Peng på analysfirman Canalys alliansen.

Tillsammans står de fyra företagen för drygt 40 procent av den globala exporten av mobiltelefoner men planerna är inte att lansera någon renodlad gemensam butik utan snarare göra det enklare för utvecklare att ladda upp appar till företagens olika butiker samtidigt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!