IT/Övervakning

Kinesiska jättar skapar alternativ till Google Play

Tillsammans med Xiaomi, Oppo och Vivo hoppas Huawei kunna erbjuda ett alternativ till Google Play.

Reuters avslöjar att de kinesiska mobiltelefontillverkarna Huawei, Xiaomi, Oppo och Vivo gemensamt håller på att ta fram en egen applikationsbutik som ett alternativ till Google Play. Bakgrunden är att Huawei inte längre får använda Googles tjänster.

Enligt information som Reuters tagit del av hoppas de fyra företagen också att en gemensam plattform där man slipper Googles kontroll gör att man själva får mer att säga till om. Plattformen ska också göra det enklare för utvecklare av spell, musik och andra appar att marknadsföra sina verk utanför Asien.
Den första prototypen av plattformen som går under arbetsnamnet Global Developer Service Alliance kommer att släppas i nio regioner, bland annat Indien, Indonesien och Ryssland. Det är oklart när den når Sverige och EU-området.

– Genom att forma den här alliansen får varje företag del av de andras inflytande i olika regioner med Xiaomis starka användarbas i Indien, Vivo och Oppo i sydöstra Asien och Huawei i Europa, kommenterar Nicole Peng på analysfirman Canalys alliansen.

Tillsammans står de fyra företagen för drygt 40 procent av den globala exporten av mobiltelefoner men planerna är inte att lansera någon renodlad gemensam butik utan snarare göra det enklare för utvecklare att ladda upp appar till företagens olika butiker samtidigt.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!