Kinesisk SMS-data i händerna på NSA

publicerad 14 augusti 2013

Miljontals textmeddelanden i Kina har hackats av den amerikanska underrättelseorganisationen NSA. Nu ökar Kinas skepsis mot NSA, som även var med och skrev källkoden till Android.

Foto: Flickr/Kai Hendry/CC BY 2.0
Foto: Flickr/Kai Hendry/CC BY 2.0

Privata sms till miljontals kinesiska mobiler har NSA kollat igenom. NSA genomförde även hackerattacker mot universitetet Tsinghuas datorservrar. Det framkommer genom NSA-läckan Edward Snowden i en intervju med SCMP.com.

Ett annat avslöjande är att NSA varit med och skrivit källkoden till Android. Någonting som förklarar Kinas ovilja att importera Androidtelefoner i landet.

Det är Androidsystemets säkerhetsfunktioner som NSA ska ha hjälpt till med att skriva. NSA:s tillägg ska ”höja ribban för mobilenheters säkerhet”, rapporterar TechEye.net.

Men det är inte bara USA som är boven i dramat.

Kinas system för internetcensur, även kallat den stora kinesiska brandväggen, är ökänt för att användas av landets kommunistiska regim för att övervaka oliktänkande. Kinas största teleföretag Huawei har tidigare anklagats för att ha nära band med Kinas regim.

Huawei uppges även ha skrytit med att man har elektroniska bakdörrar till all telekommunikationsteknik som säljs till USA och andra länder. Man uppgav att man kan hacka sig in i internationella telenät och avlyssna vad det man ansåg var skadlig information, skriver World Net Daily.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.