Kina vill förbjuda falska nyheter och deepfakes

publicerad 4 december 2019

Kinas myndigheter meddelar att det från och med 1 januari 2020 är förbjudet att publicera fejkat innehåll, sådant som kan skapas med teknologier och artificiell intelligens, så länge man inte märker materialet tydligt.

Framför allt vill Kina komma åt ”deepfakes”, som med hjälp av artificiell intelligens skapar fejkade klipp där människor säger och gör saker som de i själva verket aldrig gjort eller sagt.

Myndigheterna menar att deepfakes är ett potentiellt hot och ej får missbrukas.

All användning av AI eller virtuell verklighet måste också tydligt markeras på ett framträdande sätt, och underlåtelse av detta kommer att betraktas som ett brott.

Anledningen till att Kina inte vill att deepfakes ska användas i fel syfte är på grund av att med hjälp av teknologin kan störa den sociala stabiliteten, den sociala ordningen och kränka andras rättigheter och intressen, heter det.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.