Kina tar bort utländsk datorutrustning

publicerad 12 december 2019
- av Markus Andersson

Den kinesiska regeringen har beordrat att alla myndigheter och offentliga institut ska ha tagit bort samtlig utländsk datorutrustning och mjukvara inom tre år. Planen är att ersätta dessa med inhemsk teknik.

Företag som HP, Dell och Microsoft kommer drabbas hårt av de nya direktiven i Kina, rapporterar Financial Times och det kan handla om uppemot 30 miljoner datorer och andra hårdvaruenheter som ska bytas ut fram till slutet på 2022. Redan nästa år ska uppemot tio miljoner datorer ersättas.

Amerikanska teknikföretag exporterar produkter för 150 miljarder dollar årligen till Kina och det är oklart hur de kommer att hantera förlusten. Samtidigt menar experter att det kan bli svårt för kineserna att ersätta etablerad mjukvara med egen sådan på så kort tid.

De nya kinesiska direktiven följer ett uttalat mål där man vill fokusera mer på inhemsk teknikproduktion och att denna konsumeras och används i hemlandet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.