IT/Övervakning

Kända hörlurarna som spionerar på dig

Hörlurar av märket Bose samlar olovligen in användardata om användarna i smyg och säljer sedan vidare informationen till tredjepartsföretag. Detta enligt en stämningsansökan som en privatperson lämnat in.

Det är Kyle Zak från Chicago som stämmer hörlurstillverkaren efter att han köpte en av deras hörlurar för 350 dollar. Enligt Kyle Zak samlar Bose in användardata och avlyssnar användarna utan att de fått möjlighet att ge sitt medgivande, vilket man menar strider mot delstaten Illinois lagar för avlyssning.

– Faran med oupptäckt och oförklarlig datainsamling är att världen är öppen för dessa företag att göra vad de vill, säger en jurist som företräder Kyle Zak, enligt NBC News.

Den användardata som samlas in, det vill säga informationen om vad användarna lyssnar på, säljer Bose sedan vidare till ett datainsamlings- och analysföretag. Kyle Zak vill nu att Bose raderar all användardata som man hittills samlat in.

Enligt NBC News har inte Bose velat kommentera om man avlyssnar användarna utan deras medgivande.

 

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!