Foto: Bencope

Kända hörlurarna som spionerar på dig

Publicerad 21 april 2017, uppdaterad kl. 10:56

Hörlurar av märket Bose samlar olovligen in användardata om användarna i smyg och säljer sedan vidare informationen till tredjepartsföretag. Detta enligt en stämningsansökan som en privatperson lämnat in.

Det är Kyle Zak från Chicago som stämmer hörlurstillverkaren efter att han köpte en av deras hörlurar för 350 dollar. Enligt Kyle Zak samlar Bose in användardata och avlyssnar användarna utan att de fått möjlighet att ge sitt medgivande, vilket man menar strider mot delstaten Illinois lagar för avlyssning.

Annons:


– Faran med oupptäckt och oförklarlig datainsamling är att världen är öppen för dessa företag att göra vad de vill, säger en jurist som företräder Kyle Zak, enligt NBC News.

Den användardata som samlas in, det vill säga informationen om vad användarna lyssnar på, säljer Bose sedan vidare till ett datainsamlings- och analysföretag. Kyle Zak vill nu att Bose raderar all användardata som man hittills samlat in.

Enligt NBC News har inte Bose velat kommentera om man avlyssnar användarna utan deras medgivande.

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

  • Bertil Andersson

    Dagens skydd av integriteten inom IT är totalt usel. Det väller in spam varje dag och ändå godkänner jag aldrig cookies.Vem är det som vidarebefordrar/ säljer mina kontaktuppgifter? Det är inget jag har givit ok till.

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend