IT/Övervakning

Kanada lät USA spionera på G20-möte i Toronto

Det var kanadensiska Toronto som fick stå värd för G8- och G20-mötena 2010. Nu avslöjar nyligen publicerade dokument från NSA-läckan hur den amerikanska säkerhetstjänsten spionerade på mötena, med Kanadas tillåtelse.

Världsledarna övervakades av NSA under G20 mötet i Toronto.

USA:s underrättelsetjänst NSA genomförde övervakningen och avlyssningen på flera deltagare ”i nära samråd” med Kanadas motsvarighet (CSEC), rapporterar CBC News som tagit del av materialet som Snowden läckt.

Spionerade via ambassaden
Den amerikanska ambassaden i Ottawa, Kanada, ska under sex dagar ha förvandlats till vad som beskrivs som en säkerhetsstation där NSA skötte övervakningen av mötena som hölls i juni 2010.
På G20-toppmötets agenda fanns det en hel del som skulle ha varit av stort intresse för NSA och Kanada. Dagordningen var penningpolitik, politisk utveckling och en rad andra ämnen. Det vill säga ”amerikansk-politiska mål”.

Kanadas CSEC ingår i The Five Eyes tillsammans med USA, Storbritannien, Australien och Nya Zeeland. De fem ländernas underrättelsetjänster anses begå den mest integritetskränkande massövervakningen. Ändå förekommer det alltså spionage och avlyssning inom de fem ögonen.

Kan strida mot lagen
Säkerhetsexperter ifrågasätter nu CSEC:s agerande och om det kan ha varit olagligt, då myndigheten måste ha tillstånd för att övervaka personer, inklusive världsledare.

 Om CSEC gav NSA i uppdrag att bedriva spionage på Kanadas befolkning för att CSEC själva inte hade rätten till det, så är jag bekväm att säga att det är ett olagligt åtagande, säger Craig Forcese, expert på nationell säkerhet vid universitetet i Ottawa, till CBC News.

Såväl kanadensiska CSEC som NSA ville inte kommentera läckorna.

 

 

Läs även:
”NSA använder 9/11 som ursäkt för övervakningen”
50 000 nätverk hackade av myndigheter
Dokument: NSA avlyssnade 35 världsledare
NSA delar amerikaners data med Israel
Edward Snowden träder fram som NSA-läckan
USA:s säkerhetstjänst spionerar på medborgarna

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!