Judisk lobbyorganisation vill stänga ner Gab

publicerad 16 januari 2021
- av Isac Boman
ADL-ledaren Jonathan Greenblatt anklagar Gab för att tillåta "hat" på sin plattform.

Den högerextrema judiska lobbyorganisationen Anti-Defamation League kräver att FBI inleder en brottsutredning mot Twitter-konkurrenten Gab och företagets VD Andrew Torba. Bakgrunden är att ADL hävdar att Gab används för att “planera och organisera hatiska gärningar”.

Den senaste tiden har censuren och repressionen mot dissidenter på sociala medier ökat kraftigt – där avstängningen av president Donald Trump kanske är den händelse som fått störst uppmärksamhet.

Efter att Twitter stängde av president Trump så valde miljontals amerikaner att också överge plattformen och istället ansluta sig till konkurrenten Parler. Techjättarna svarade då med att plocka ner Parler från internet och bannlysa tjänsten från sina appbutiker.

Även Gab riskerar att stängas ner, efter att ADL krävt att FBI ska inleda en brottsutredning mot plattformen och mot dess vd Andrew Torba.

Gab fortsätter att fungera som ett forum där vita extremister samlas för att planera och organisera hatiska gärningar”, hävdar man.

– Attacken mot Kapitolium den 6 januari var kanske en av de mörkaste dagarna i amerikansk historia, men det var också en avsiktlig och samordnad kriminell handling. Förutom att hålla individer ansvariga, måste myndigheterna avgöra om sociala medieplattformar, särskilt Gab, också bär ett ansvar för attacken, säger ADL:s vd Jonathan Greenblatt i ett uttalande.

Kritiker menar att ADL vill få den yttrandefrihetsvänliga plattformen nedstängd av rent politiska skäl – eftersom man inte vill att icke-judiska nationalister och konservativa opinionsbildare ska ha någon plats på internet där de inte aktivt censureras.


Anti-Defamation League (ADL) är en internationell judisk lobbyorganisation baserad i USA.

Den grundades 1913 av den judiska ordensorganisationen B'nai B'rith med det primära syftet att "stoppa förtal mot det judiska folket".

ADL är känd för sin särskilt fientliga inställning mot pro-europeisk nationalism, men stödjer samtidigt staten Israel och likställer som regel kritik mot denna med "antisemitism".Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.