IT/Övervakning

Judisk lobbyorganisation vill stänga ner Gab

ADL-ledaren Jonathan Greenblatt anklagar Gab för att tillåta "hat" på sin plattform.
Publicerad 16 januari 2021
Uppdaterad idag kl. 14:22

Den högerextrema judiska lobbyorganisationen Anti-Defamation League kräver att FBI inleder en brottsutredning mot Twitter-konkurrenten Gab och företagets VD Andrew Torba. Bakgrunden är att ADL hävdar att Gab används för att “planera och organisera hatiska gärningar”.

Den senaste tiden har censuren och repressionen mot dissidenter på sociala medier ökat kraftigt – där avstängningen av president Donald Trump kanske är den händelse som fått störst uppmärksamhet.
Efter att Twitter stängde av president Trump så valde miljontals amerikaner att också överge plattformen och istället ansluta sig till konkurrenten Parler. Techjättarna svarade då med att plocka ner Parler från internet och bannlysa tjänsten från sina appbutiker.

Även Gab riskerar att stängas ner, efter att ADL krävt att FBI ska inleda en brottsutredning mot plattformen och mot dess vd Andrew Torba.

Gab fortsätter att fungera som ett forum där vita extremister samlas för att planera och organisera hatiska gärningar“, hävdar man.

– Attacken mot Kapitolium den 6 januari var kanske en av de mörkaste dagarna i amerikansk historia, men det var också en avsiktlig och samordnad kriminell handling. Förutom att hålla individer ansvariga, måste myndigheterna avgöra om sociala medieplattformar, särskilt Gab, också bär ett ansvar för attacken, säger ADL:s vd Jonathan Greenblatt i ett uttalande.

Kritiker menar att ADL vill få den yttrandefrihetsvänliga plattformen nedstängd av rent politiska skäl – eftersom man inte vill att icke-judiska nationalister och konservativa opinionsbildare ska ha någon plats på internet där de inte aktivt censureras.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

Anti-Defamation League (ADL) är en internationell judisk lobbyorganisation baserad i USA.

Den grundades 1913 av den judiska ordensorganisationen B’nai B’rith med det primära syftet att “stoppa förtal mot det judiska folket”.

ADL är känd för sin särskilt fientliga inställning mot pro-europeisk nationalism, men stödjer samtidigt staten Israel och likställer som regel kritik mot denna med “antisemitism”.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!